Nyílt nap lesz a vépi Erdődy-kastélyban

Több tucatnyian fogtak söprűt, lapátot, egyéb takarítóeszközt, hogy rendbe tegyék az Erdődy-kastélyt Vépen. E hét végén kinyitják a kapukat a látogatók előtt. Bárki bejárhatja az ódon termeket.

Simon Erzsébet

Önkéntesek takarították ki az elmúlt hét végén a kisváros legbecsesebb műemlékének, a Borza-patak mentén álló, mintegy hatezer négyzetméter alapterületű Erdődy-kastélynak egykor szebb napokat látott helyiségeit. A rendcsinálás ötlete Kovács Péter polgármestertől származott. A városi elöljáró ugyanis megelégelte, hogy a középkori alapokra épített valahai úri lak ebek harmincadjára jutott az elmúlt ötven évben. Az ebeket rókára is cserélhetnénk akár: egy lompos vadállat csonttá fagyott tetemére bukkantak ugyanis az egyik szobában a takarítók.

A szorgalmas önkéntesek között - akiket a mínusz tíz fokos dermesztő hideg sem tántorított el a munkától - a tizenkét éves tanulótól a nyugdíjasokig megtalálhatóak voltak a vépiek. Tűzoltók, cserkészek, polgárőrök, a szakiskola néhány tanára és alkalmazottja, továbbá az önkormányzat valamennyi képviselője a polgármesterrel az élen szívügyének érezte, hogy részt vegyen a rendteremtésben. Egy pótkocsi szemét gyűlt össze, s minden elképzelhető hulladéktól és ócskaságtól megszabadították az épületet. Ezen a hétvégén bárki meggyőződhet az eredményes munkáról. Szombaton ugyanis kinyitják a kastély kapuit a látogatók előtt délelőtt tíz és délután két óra között. Fél tizenegytől óránként vetített képes előadást is tartanak a kastély történetéről. Akit érdekel a múltnak eme szelete, az öltözzön melegen, mert fűtés nincs az épületben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!