2011-ben 538 munkabalesetet jelentettek be Vas megyében

A munkavédelmi ellenőrzéseknél a balesetmegelőzés a fő cél, a visszaeső szabályszegőket azonban büntetik a felügyelők. Az ellenőrzések fókuszában a mezőgazdaság, a feldolgozó-, a gép- és az építőipar állt.

Kiss Tamás

A tavalyi évben a megyében 774 munkáltatónál jártak a munakvédelmi felügyelők. Az ellenőrzések szinte minden nemzetgazdasági ágazatot érintették, ugyanakkor fokozott figyelem esett azon területekre (nevezetesen a mezőgazdaságra, a feldolgozóiparra, a gépiparra és az építőiparra), ahol a korábbiakban több munkabaleset, fokozott expozíciós eset történt, illetve ahol a tapasztalatok szerint a munkavállalók veszélyeztetése gyakoribb, illetve súlyosabb következményekkel járhat.

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve arról is informálta lapunkat, hogy az ellenőrzések eredményeként 891 munkavédelmi határozatot és 31 figyelemfelhívást adtak ki, s a kiadott intézkedések közül 2459 a munkabiztonság, 2010 pedig a munkaegészségügy területére vonatkozott.

A szabályszegőkre 7 millió 70 ezer forint munkavédelmi bírságot szabtak ki, s három szabálysértési eljárást indítottak el. Az ezekkel kapcsolatos bírság 150 ezer forintra rúgott, 81 esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki, összesen 611 ezer forint összértékben.

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének közlése szerint a fenti számok azt jelzik, hogy a munkavédelmi hatóság a preventív megközelítés jegyében csak a legszükségesebb esetekben bírságolt, döntően az úgynevezett kötelezés vagy figyelemfelhívás eszközével élt. Tapasztalataik szerint a munkáltatók pozitívan álltak a dolgokhoz, a megadott határidőig, illetve esetenként már a felügyelő jelenlétében megszüntették a szabálytalanságot.

A tavalyi évben több célvizsgálatra is sor került. Ezek egyikéből kiderült, hogy a legtöbb munkáltató nem fektet megfelelő hangsúlyt a karbantartásra, sok esetben ezen próbálnak költségeket megtakarítani.

Az augusztusi melegben azt vizsgálták, hogy a munkáltatók az előírásoknak megfelelően gondoskodtak-e a kedvezőtlen klímakörnyezet károsító hatásainak megelőzéséről, s bizony a kontroll alá vett munkáltatók 77 százalékánál találtak is szabálytalanságot az eljáró felügyelők. (Jellemzően még mindig a védőital, a pihenőidő, vagy pihenőhely biztosításának elmulasztása okoz problémát.)

Az év végén három hipermarketet is górcső alá vettek a felügyelők, s több esetetben is azt találták, hogy a munkavállalók biztonsága, egészsége komoly veszélyben forgott. (A feltárt esetek nagyobb része érintésvédelmi problémához volt köthető, egy esetben pedig a leesés elleni védelem nem volt biztosított.)

Mint megtudtuk: a felügyelők egész évben kiemelten figyeltek arra, hogy a kezdő vállalkozások munkavédelmi szempontból felkészülten induljanak el, az esetleges hiányosságokat minél előbb szüntessék meg.

A fentiek mellett a bejelentett építési helyszíneken való munkavégzést is kiemelten ellenőrizték, ugyanígy azokat a munkahelyeket is, ahol rákkeltő expozícióban foglalkoztattak munkavállalókat.

A tavalyi évben három foglalkozási megbetegedésről szerzett tudomást a hatóság, fokozott expozícióval kapcsolatban nyolc bejelentés érkezett. Az adatoknál maradva: a megyében tavaly egy halálos (mégpedig közúti) és három súlyos munkabaleset történt. A bejelentett munkabalesetek száma tavaly 538-ra rúgott, ebből tizenegy külföldön következett be.

A munkavédelmi felügyelőséghez az előző évben 68 közérdekű bejelentés érkezett, ezek közül 42 bejelentés névtelen volt, de felügyelők utóbbiakat is vizsgálták. A bejelentések közül 31 bizonyult megalapozottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!