Csaba utcai felüljáró: beemelték a hatvanhat tonna súlyú acélszerkezetet

Folyik a szombathelyi Csaba utcai felüljáró építése, a beruházás fontosabb eseményeiről rendre beszámoltunk. Szombaton délelőtt egy jelentős eseményéhez érkezett a munka: ekkor emelték be a 66 tonna súlyú, 32 méter hosszú felüljáró acélszerkezetét.

Peltzer Géza

Ezt természetesen fontos előkészületek előzték meg. A művelethez nélkülözhetetlen speciális, nagy teherbírású darut (értéke mintegy egymilliárd forint, teherbírása több, mint száz tonna)  amelyből mindössze kettő található az országban napokkal előtte le kellet hozni Szombathelyre. Ezután le kellett talpalni, azaz támaszokkal ellátni, hogy biztonsággal fel tudja emelni a rettenetes súlyt.

A művelethez a vasúti közlekedést leállították, erre a reggel fél tíz utáni időszak volt a legalkalmasabb. Az áramtalanítás sem maradhatott  el, a művelet idejére a 25 ezer voltos vezetéket áramtalanítottak.

Több tucatnyi sárga és piros mellényes műszaki szakember és fizikai dolgozó várta, hogy  reggel 9 óra 28-kor elmenjen az utolsó vonat, és hozzákezdhessenek  a felüljáró acélszerkezetének beemeléséhez. A szél is fújt, de ez nem izgatta különösebben a műszakiakat  mint megtudtuk, a speciális daru szoftvere úgyis letilt, ha a szél veszélyesen megerősödne.

Az ideális körülmények ellenére magára a fő műveletre mégis többet kellett várni, mint amire számítottunk, mert a földön összeszerelt szerkezetet nem tudta elfordítani a daru.

Három-négy próbálkozás után aztán sikerült úgy beállítani a láncokat, hogy a szerkezet emelés közben elkerülje a földi akadályokat  két acéloszlopot és a felüljáró eddig elkészült betonelemeit. Innentől már gyerekjáték volt  beemelni a helyére a 32 méteres vas szerkezetet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!