Jobbik: igenis eltűntek 2006-os felvételek

A Jobbik szerint a rendőrség állításával szemben igenis eltűntek videofelvételek és a belső rádióforgalmazás egyes hangfelvételei a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, ezért az ellenzéki párt feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél - jelentették be ellenzéki országgyűlési képviselők szerdai sajtótájékoztatójukon.

MTI

Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula ismertették, hogy Novák Előd országgyűlési képviselővel, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselővel, Pál Gábor sajtófőnökkel és Göbl György, a Közhatalom Jogsértettek Egyesületének alelnökével közösen összesen 12 bűncselekmény gyanúja miatt tesznek feljelentést ismeretlen tettesek ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis a korábban 30 évre titkosított felvételeket a minősítés 2010-es feloldása után hiányosan bocsátották a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló parlamenti albizottság rendelkezésére. Ezzel pedig többek között a bűnpártolás, a hivatali visszaélés, a visszaélés közérdekű adattal, vagy a feljelentés elmulasztása bűncselekmény is megvalósult a Jobbik szerint.

Zagyva György Gyula hangsúlyozta: a felvételeken látható dátumrögzítő állásából egyértelműen látszik, hogy azokat megvágták és "a legfontosabb események" - például a 2. és 3. bevetési alosztály teljes anyaga - hiányoznak. Hozzátette: a rendőrség "ordasat hazudott", amikor hétfőn azt állította, hogy a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el. Az ellenzéki politikus azt kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy miért tűri ezt és miért nem indított még belső vizsgálatot a rendőrség által elkövetett bűncselekmények feltárására.

A sajtótájékoztatón a jobbikos képviselők kiosztották a 2006 október 23-án szolgálatot teljesítő REBISZ bevetési osztályok összetételét tartalmazó listákat az akkor szolgáló rendőrök nevével, rendfokozatával, beosztásával és hívószámával együtt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére jelentette ki, hogy a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el. Makula György közölte: az ORFK még 2010-ben minden dokumentációt, beleértve a videofelvételeket is, átadta a történteket vizsgáló országgyűlési albizottságnak és Balsai István miniszterelnöki megbízottnak, így egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg az ORFK-t, hogy a Magyar Nemzet hétfői számában Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbírót idézve azt írta, a rendőrség a 2006 őszén készített felvételeket "a brutális őrizetbe vételekről", azonban ezeket feltehetően még a kormányváltás előtt eltüntették, megsemmisítették, mivel "a kirívó törvénytelenségeket" bizonyították volna.

A lap emlékeztetett, hogy Völgyesi Miklós, aki közreműködött a Balsai-jelentés elkészítésében, tavaly terrorcselekmény gyanújával tett büntetőfeljelentést a 2006 őszi rendőri erőszak miatt, ehhez feljelentéskiegészítést nyújt be a most nyilvánosságra került felvételek miatt. A Hír Televízió pénteki Célpont című műsora két olyan rendőrt kutatott fel, aki a 2006. október 23-i nemzeti ünnepen a megemlékezőkre lövöldözött. Egyikükről egy rendőrségi felvételt is bemutattak, amelyen az látható, hogy rálő az őt fényképező emberre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!