Pihenőkert a négyemeletes bérház tövében

Egy négyemeletes bérház tövében alakította ki csodás mediterrán pihenőkertjét Dancs Istvánné, Kati, ma is aktív nyugdíjas pedagógus. Arról faggattuk, hogy készül a nyári szezonra.

Varga Krisztina

- A felkészülés már előző ősszel elkezdődik a magok begyűjtésével, a dugványok szedésével - magyarázza. 

- A mályva magját Miskolcon szedtem, az édeskömény kaporra hasonló virágzatát a dalmát tengerparton. Február végén szoba-hőmérsékletű földbe elvetettem a magokat, csírázásig újságpapírral letakarva tartom a szobában, naponta egy kicsit meglocsolom. Amikor kikelnek a magok, szélcsendes, napsütötte időben már kiviszem őket a szabadba, hogy erősödjenek.

A gyökereztetés az egyes növényeknél másként zajlik. A sárga margarétát például szárcsúcsról lehet szaporítani, a fokföldi ibolyát levélről. A hortenzia szárdarabokat Kati ezúttal egy rokon tanácsára gyökereztető hormonba mártotta elültetés előtt  hajtanak is már szépen. Gyökerezésig a dugványok hűvös, világos helyen várták a tavaszt.

A háziasszony körbevezet a napsütötte teraszon, ahova már kiköltöztették a téli álmukból ébredező cserepes, dézsás növényeket. Télen egyedül a kövirózsa és az ellenálló cigánymuskátli maradhatott kint. A kála és a citromfa már bontja a téli rejtekben fejlődésnek indult virágait, bimbós az amarillisz, az orchidea és a József-virág, a színes levelű bougainvillea pedig most rügyezik.

A sok éve dédelgetett, kedves törökszőlő a napokban költözött ki a teraszra, a narancsfa, a gránátalma, a tűzijátékra emlékeztető kakasvirág és az angyaltrombita még csak ezután ébredezik. Hidegebb éjszakákon még kint is lepedő alatt alszanak.

Van olyan növény - mint például a körömvirág - amit vetni sem kellett, kikelt az elhullatott magról a cserépben. Persze az elhasználódott földet frissíteni kell.

Kati a kisebb cserepekben a növényt óvatosan kiemelve időnként az egész talajt kicseréli, a nagyobb dézsákban csak a föld felső rétegét szedi le és tesz a helyébe újat. Nem maradhat el a két-három hetenkénti tápoldatozás sem. A locsoláshoz mindig állott vizet használ, s összevadászik minden csepp esővizet is a teraszon.

- Az ember mindig tanul - bizonygatja vendéglátónk, s ezt mutatja az is, amikor hol erre a rokonra, hol arra a barátnőre hivatkozik, akitől valamilyen kertészkedési titkot ellesett. Minden évben akad valami új kedvenc, valami új kihívás. Kati azonban nem csak magának szerez örömet a kertészkedéssel. Palántával, bujtással szívesen látja el az egész családot, a barátnőket.

- Szeretek növényt ajándékozni - vallja be  Jó hallani, ha valahol szépen fejlődik a tőlem kapott virág.

Mediterrán klíma a lakótelepen

Lakótelepen, panelház tövében nem túl gyakori látvány a dúsan zöldellő sövény, a leomló lila akác, az oleander, a citromfa. Dancsék teraszának viszont a délnyugati fekvés, a Perint patakból és a Csónakázótóból felszálló pára szinte mediterrán klímát kölcsönöz. Ezért érzi itt magát olyan jól bougainvillea, a kaktuszok, vagy az antioxidáns hatású gyümölcsöt termő gránátalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!