Történelmi futás: nemzeti színű zászlót lobogtatva gyűrtek le 1848 métert

Nem a megszokott módon ünneplik a szombathelyi Nyitra Utcai ÁMK iskolásai és óvodásai az 1848-49-es forradalom évfordulóját: emlékezésképpen futottak.

Simon Erzsébet

Csaknem másfélszáz gyerek saját készítésű nemzeti színű kis zászlóval a kezében szaporázott hétfő délután az iskola körül. Nem testnevelés-órai bemelegítést tartottak: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek.

Mégpedig futással: pontosan 1848 métert gyűrtek le. Igaz, ezt a távolságot a felső tagozatosok hagyták maguk mögött. Az alsósok ennek felét, 924 métert futottak, míg az óvodások távját a nevezetes történelmi dátum negyedében határozták meg a szervezők. Az idei a második alkalom volt, hogy sportosan emlékeztek a tanulók. 
 
- Már tavalyelőtt felötlött bennem a gondolat, hogy miképpen tudnám összehozni a történelmet a mozgással - utal az előzményekre a Nyitra Utcai ÁMK iskolájának testnevelője, Márkusné Halmosi Erika

Megszervezni aztán az elmúlt évben sikerült először, és már akkor azt gondoltam, hogy követőket is toborzok. Sajnos, az idén még nem jöttek más iskolákból, de bízom benne, hogy előbb-utóbb másokat is megihlet a kezdeményezésünk. Ezzel nemcsak tisztelgünk hős elődeink előtt, hanem a mozgást is népszerűsítjük.

Hétfőn csaknem 140 lurkó - köztük kéttucat nagycsoportos óvodás  - rajtolt el korcsoportonként. A leghamarabb célba ért alsós és felsős tanuló jutalma egy-egy  vándorserleg lett, a trófeákat egy évig őrizheti Kiricsi Antal negyedikes és Homor Dávid hetedik osztályos diák. Márkusné Halmosi Erika arra kér, említsük meg Takács Dániel  nevét is: az elsős kisfiú másodikként ért célba, lehagyva idősebb társait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!