Tündérkert mozgalom: a falusi öntudat erősítése a cél

Indul a szezon és vele egy szó szerint tündéri mozgalom: az őshonos vasi gyümölcsfák reneszánszát tűzte ki célul a Tündérkert kezdeményezés.

Kozma Gábor

Ha tavasz, akkor faültetés: így gondolták a Tündérkert mozgalom elindítói is, akik az őshonos vasi gyümölcsfák reneszánszát, s ezzel a régi falusi földműves-kultúra feltámasztását szeretnék elérni.

- Maximálisan támogatom ezt a törekvést - mondta Kovács István faiskolai szaküzemmérnök. - Éppen ezért felajánlottam csatlakozásomat a mozgalomhoz.  Több évtizedes szakmai múlttal a hátam mögött talán segíthetek, s persze facsemetéket is ajándékozom e nemes célra - fogalmaz.

Kovács István az irodában patinás szakkönyvet tesz az asztalra. Éppen százéves ez a mű, amelyben minden ott van a vasi faiskolai kultúráról. A többi között őshonos volt e tájékon almában a batul, vagy körtében a téli esperes. Van miből merítkezni: még a hatvanas években is álltak azok a gyümölcskertek,  amelyek a falvak  közösségét szolgálták. 

Volt, ahol csoport, másutt  faiskolai kertnek hívták. Ez tükrözte azt az értékes paraszti kultúrát,  amelynek  nyomán még pár évtizeddel ezelőtt is Vas megye zöldség és gyümölcs exportőr volt a nyugati  államokba, most meg tőlük szállítunk - így a szakmérnök.

Ottjártunkkor érezhető volt a tavaszi zsongás, vásárolták a csemetét.  A mérnök úr szerint  mégis tapasztalható a  visszaesés. A fiatalabbak  látóterében nincs benne sem a gyümölcsös sem a faültetés, az idősek meg lassan   elmaradnak. - Talán  most elindul valami - halljuk. 

- Célunk az öntevékenység, vele a falusi öntudat erősítése, az ifjúság  bevonása a mozgalomba. Végső soron az önellátás megteremtése, a közösségek erejének felmutatása - mondta el a Tündérkert mozgalom alapítója, Szarvas József színművész. Aki szerint  ez a tavasz más, bizakodóbb lesz a korábbiaknál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!