A férfiak levese

A nők iskolája című Moliére-vígjátékot Valló Péter rendezésében láthatja a Weöres Sándor Színház közönsége. Ez lesz a szezonzáró nagyszínpadi bemutató.

Ölbei Lívia

Ez a délutáni próba Jordán Tamás, vagyis a hazaérkező  Arnolphe (más néven De La Souche) úr zaklatott megszólalásával kezdődik: "(...) tőlem ez a taknyos nem kap nyílt terepet (...)" A taknyos most már nincs jelen: ő az a fiatalember, aki Arnolphe távollétében a bájos Ágnesnek csapta a szelet; ráadásul minderről be is számolt, egyenesen  Arnolphe-nak, mert nem sejtette, hogy valójában De La Souche-hoz, ahhoz a lányrejtegető vén bolondhoz beszél.

Jó kis vígjátéki helyzet, amelynek izgalmas és aktuális  mélyrétegeit Valló Péter vezetésével fejtik föl a színészek. Valló Péter rendezései pedig rendszerint fölérnek a mindentudás egyetemével: a vizsgálat tárgya (meg alanya) itt a kapcsolatokban megnyilvánuló emberi természet. De miközben Arnolphe nem kap levegőt a fölháborodástól, például azt is pontosan meg kell határozni, hogy mikor kezd el hátraforogni a színpad; hogy Jordán Tamásnak mikor kell fölállnia és elindulnia, hogy a kellő pillanatban bekopoghasson a háza kapuján.  Benn a szolgája és a cselédje - Endrődy Krisztián és Alberti Zsófi - várja, tehetetlen dühét rajtuk vezeti le: Alain és Georgette behúzott nyakkal a földre kerül.
 
Valló Péter azt kéri, hogy ne legyenek flottak: a lassú észjárású párost a túlélés és a megfelelés vágya működteti. Gazdája viselkedését Alain plasztikus képpel világítja meg: "(...) féltékeny lett. Na, majd mindjárt megérted: /semmi nem termel az emberben ennyi mérget./ Például: mikor a levesedet eszed,/ jön valaki, s megkér, hogy hadd egyen veled,/ eltűrnéd-e, hogy csak úgy belekanalazzon? Georgette: Nem. Alain fölbátorodva folytatja: Hát a férfiak levese mi? Az asszony." (Vas István fordítása.) De Georgette szerint Alain pont, hogy nem elég féltékeny.
 
Mielőtt elfajulna a dolog, újra megjelenik Arnolphe, és vele Ágnes. Következhet az ötödik jelenet.

Huncut? Ártatlan?

Sok más mellett az a csodálatos A nők iskolájában, mondja Valló Péter, hogy végérvényesen sose derül ki: Ágnes határtalanul ártatlan - vagy inkább határtalanul rafinált. Ha csak a kettő végső soron nem ugyanaz. Ágnes szerepében Csonka Szilviát láthatjuk a WS Színház májusi Moliére-bemutatóján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!