A szociális területen dolgozók munkáját díjakkal ismerték el Szombathelyen

Nemrég kitüntetéssel ismerték el Szombathelyen a szociális területen dolgozók munkáját. Az idei évben első alkalommal került sor Győrvári Edith-díj átadására. A különféle elismerésben részesülők empátiájukkal és segítőkészségükkel szolgáltak rá a megtisztelő címre.

Bajdó Bettina

Idén Győrvári Edith-díjban részesült Gombás Istvánné önkéntes, a Magyar Kékkereszt Egyesület Szombathelyi Csoportjának vezetője. A díjat olyan személy kaphatja, aki hozzájárult az önkéntes munka eredményességéhez, illetve támogatásával hozzájárult a város önkéntes ellátásának fejlődéséhez.

Gombás Istvánné, azaz Panni néni az 1980-as évek elejétől hitoktatóként dolgozott a Szent Kereszt lelkészségen. Hitoktatói munkája mellett társával, Győrvári Edith-tel családokat, magányos idős embereket látogattak. Érzékenyen érintette látogatásai során az emberi nyomorúság, elesettség, főleg az alkoholbetegekkel és szenvedő családtagjaikkal szemben rendelkezett nagy empátiával. Időt, energiát nem kímélve látogatta őket és mindent megtett, hogy segíteni tudjon rajtuk. Rendszeres kapcsolatot tartott a segítő szervezetekkel és a Dömösön működő iszákos mentő misszióval. 1991-ben a Szent Kereszt lelkészségen létrehozta a Kék Kereszt csoportot, alkoholbetegek és hozzátartozóik számára, mely a saját missziós munkájának eredménye.

Nem csak Panni néni munkáját ismerték el díjjal, Riegler Ferencné, az Egyesített Bölcsődei Intézmény Százszorszép Bölcsődéjének vezetőhelyettese Pálos Károly díjat vehetett át. Az elismerést az kaphatja, aki kiemelkedő munkájával segített a város jobb, hatékonyabb, emberibb arculatú szociális ellátásának fejlődését. Riegler Ferencné 39 éve dolgozik a bölcsődei pályán. Kezdetben gondozónőként végezte munkáját, amit fiatalos lendülettel, tele tervekkel indított el.

Elhivatottsága, gyermekszeretete , szakma iránti tisztelete végig kísérte pályafutását. Hamar felfigyeltek szakmai és emberi értékeire, így bölcsődevezetői, majd vezetőhelyettesi feladatokkal bízták meg. Szem előtt tartja a prevenciót, a hatékony problémamegoldást. Aktivitása, tenni akarása, fáradhatatlan munkája hajtóerő a bölcsőde valamennyi munkatársa számára.

Márton Sándorné, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közösségi gondozója Pálos Károly-díj második fokozatát vehette át. Márton Sándorné 15 évvel ezelőtt lett a Szombathelyi Karitász munkatársa. A munkáját a Karitász boltban kezdte meg, ahol a kereskedelmi tevékenység mellett lelki segítséget is nyújtott az oda betérő rászorultaknak. Türelemmel végighallgatta a problémáikat, mindig volt kedves és megnyugtató szava, jó tanácsa mindenki számára.

Mindig megtalálta a módját annak, hogy a kevés pénzű kisnyugdíjas is hozzájuthasson a számára szükséges ruházathoz. A nagycsaládos szülőket is támogatta, gyermekeik számára mindig tett el megfelelő méretű ruhát és cipőt. A 2005-ben induló Közösségi Gondozóban már szociális szakemberként kezdett el dolgozni. A gondozottai nagyon szeretik és ragaszkodnak hozzá. Zsuzsa se idejét, se erejét nem kímélve mindig ott van, ahol szükség van a segítségére.

2012-ben a Pálos Károly-díj első fokozatát kapta Mester Rita, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója. Rita adminisztrátorként kezdett dolgozni 1981-ben. A munka mellett több diplomát is szerzett anélkül, hogy ezt teherként tette volna kollégái vállára. 1991 decemberétől a mai napig családgondozóként dolgozik a szociális és gyermekvédelmi alapellátás területén. Az alapfeladatokon túl mindig vállalt plusz feladatokat. minden évben vezetett tábort hátrányos helyzetű gyermekeknek. Az évek során szerzett sokrétű tapasztalat segítette később a szakmailag egyik legnehezebb munkában, a szülők számára szervezett önsegítő csoport vezetésében.

Ugyanilyen elismerésben részesült Sántháné Viszked Erzsébet, az Egyesített Bölcsődei Intézmény Csicsergő Bölcsődéjének vezetője. Erzsébet 33 éve dolgozik a bölcsődei pályán. Már fiatalon sokszínű szakmai tapasztalatra tett szert a bölcsődei ellátás tekintetében.

Munkavégzése és családja mellett folyamatosan képezte magát. Esélyegyenlőségi referensként nagy figyelmet fordít a gyermekek, munkavállalók jogainak érvényesülésére. Jelenlegi munkahelyén is messzemenően segíti, támogatja a szakmai program megvalósulását, benne a kiemelt területként szereplő tudatos környezeti nevelést a bölcsődei korosztály számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!