Állománygyűlés a katasztrófavédelmi igazgatóságon

Évértékelő és feladatszabó állománygyűlést tartott tegnap délután a Megyeháza dísztermében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Nagy Ildikó

Délelőtt az Oladi ÁMKban általános és középiskolások számára rendeztek katasztrófavédelmi vetélkedőt. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománygyűlésén dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke, Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök, a megyei védelmi bizottság korábbi elnöke, valamint dr. Puskás Tivadar  Szombathely polgármestere is részt vett.

Elsőként Kampel Oszkár, a megyei katasztrófavédelmi igazgató értékelte a tavalyi évet, amely, mint mondta, 15 hónapból állt. Egészen pontosan ez év április elsejéig tartott, amikortól gyökeresen átalakult a katasztrófavédelem rendszere. A szervezeti átalakítások ismertetése közben adatokkal is szolgált az igazgató: tavaly 680 tűzvédelmi ellenőrzést tartottak és 50 esetben szabtak ki bírságot.

Tűzhöz és műszaki mentéshez 1479 alkalommal vonultak tavaly, a száraz tavaszkezdetnek köszönhetően pedig az idén már 673 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Az igazgató a tavaly végrehajtott katasztrófavédelmi gyakorlatokról is szólt, közülük kiemelte a celldömölki Opál tartályparkban végrehajtott gyakorlatot. 

-  Amikor a szimulált katasztrófahelyzetben az idősek otthonából menekítettük a statisztákat, nem gondoltuk, hogy nem sokkal később élesben is ezt kell tennünk -mondta Kampel Oszkár, utalva az acsádi idősek otthonában bekövetkezett, emberéletet is követelő március elejei tűzesetre.

Kovács Ferenc és Harangozó Bertalan beszédükben köszönetet mondtak mindazoknak, akik az elmúlt időszakban bekövetkezett természeti vagy egyéb jellegű katasztrófák során helyt álltak.

A szombathelyi katasztrófavédelmi kirendeltség szerda délelőtt az Oladi ÁMK-ban rendezte meg hagyományos ifjúsági versenyének döntőjét, amelyen általános és középiskolás csapatok mérték össze tudásukat, bátorságukat és ügyességüket.

Az általános iskolák közül a kőszegi Bersek iskola csapata bizonyult a legjobbnak, a középiskolák mezőnyéből pedig az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium csapata került ki győztesen. Mindkét csapat továbbjutott a megyei versenyre. 

Kell egy csapat

Dr. Bakondi György, az OKF főigazgatója szerint 2010. a tapasztalatgyűjtés, 2011. a szemléletváltás éve volt. Az altábornagy elmondta: a katasztrófavédelem rendszerének hatékonyabbá tételéhez több mint kétszáz jogszabályt kellett módosítani. A csapatszellem fontosságát is hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!