Diplomaosztó per: a sofőrt másodfokon is felmentette a bíróság

Jogerősen felmentették azt a sofőrt, aki még 2009 nyarán Iván és Simaság között karambolozott, s ennek következtében a diplomaosztóra tartó menyasszonya meghalt.

Simon Erzsébet

Közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta az ügyészség azt a fiatalembert, aki 2009-ben a menyasszonyával tartott Szombathelyre, annak diplomaosztójára.

K. Gy. vezette a Citroent, mindketten használták a biztonsági övet.  Az Iván és Simaság közötti úton egy enyhe emelkedő után az autó letért a menetiránya szerinti jobb oldalra, s bár a sofőr visszakormányozta az úttestre, a jármű megsodródott, árokba vágódott,  fának ütközött.  Á. M. a helyszínen elhunyt. A baleset K. Gy. szerint egy szembejövő kocsi miatt történt. 

A Szombathelyi Városi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel a vádlottat. Másodfokon kedden született ítélet a Szombathelyi Törvényszéken: a dr. Spitz János vezette tanács helybenhagyta a felmentést.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett. A Szombathelyi Törvényszék lefolytatta a bizonyítási eljárást, s megalapozottnak találta a városi bíróság azon álláspontját, hogy a vádlott gyorshajtása, KRESZ-szabályszegése nincs minden kétséget kizáróan okozati összefüggésben a balesettel és a halálos eredmény bekövetkeztével.

A városi bíróság által mérlegeléssel megállapított, és így a fellebbezés során érdemben nem támadható eljárás szerint a vádlott óránként 113-114 kilométeres sebességgel vezette az autóját. A vele szembejövő Skoda az úttest közepén haladt, áttért a K. Gy. által használt forgalmi sávba.

Ezt a veszélyhelyzetet a vádlott akként hárította el, hogy változatlan sebességgel haladva, jobbra letért az útpadkára és onnan visszakormányozta az úttestre a gépkocsit. Az árokba csapódás után 73-76 kilométeres sebességgel ütközött a fának.

Az elsőfokú bíróság, nem vizsgálta, hogy ha a vádlott 90 kilométeres sebességgel halad az útpadkára letérés időpontjában, úgy a halásos eredmény bekövetkezik-e. A fellebbezési eljárás során beszerzett egyesített igazságügyi orvos és műszaki szakértői vélemény szerint szabályosan közlekedve 38-41 kilométeres sebességgel ütközött volna a fának.

A jobb első ülésen helyet foglaló fiatal lány ekkor nyolc napon túl gyógyuló fejsérüléseket szenvedett volna, de nem kizárt, hogy meghalt volna. K. Gy.-t büntetőjogi felelősség tehát nem terheli.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!