Hetven éve indultak útnak a honvédek a Don-kanyarba

Hetven éve indultak útnak a Szombathelyi III. Hadtest csapatai a doni frontra. Csütörtökön a doni hadművelet területén és Szombathelyen is megemlékeztek a hős katonákról.

Bajdó Bettina

1942. április 12-én este gördült ki az első olyan szerelvény a szombathelyi vasútállomásról, amellyel  a szombathelyi hadtest a keleti frontra indult. Csütörtökön, hetven évvel később Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével küldöttség látogatott az egykori doni hadműveleti területre, Szombathelyen pedig megemlékezést tartottak, illetve emléktáblát avattak. Így egy időben emlékeztek meg a katonákra az indulás és a harci cselekmények helyszínén.

Hende Csaba honvédelmi miniszter megkoszorúzta a voronyezsi szovjet hősi emlékművet, majd elhelyezte a kegyelet virágait a boldirjovkai I. Magyar Központi Katonai Temetőben, ahol 8375 magyar honvéd nyugszik. A megemlékezések egyik legfontosabb üzenete a békehíd Magyarország és Oroszország, Szombathely és Voronyezs között, amely segíti a két nép lelkében még mindig élő sebek begyógyulását.

Szombathelyen az ünnepség délután öt órakor kezdődött. A katonatörténeti  kiállítás helyszínén, az Aréna utca 8. szám alatt dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója elmondta: sok tízezer magyar családnak okozott soha be nem gyógyuló sebet az, ami a Don-kanyarban történt. Külön kiemelte, hogy a szombathelyiek nehéz körülmények között is értek el katonai sikereket.

Ezután Kazári József, a frontot kétszer is megjárt egykori katona mondta el emlékeit a második világháborúról. Majd díszmenet indult a vasútállomásra, ahol a peron oldali bejáratnál emlékművet avattak. 

Dr. Puskás Tivadar polgármester beszédében kiemelte: a Donnál harcoló magyar katonák hősök voltak, hiszen esküjükhöz híven életük árán is teljesítették a parancsot. Ezért márványtábla őrizze azok emlékét, akiket hetven éve elvitt a hosszú katonaszerelvény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!