Kilakoltatás: több család is utcára került Szombathelyen

A szombathelyi Győrffy utca 7. szám alatti házban egymás után kerülnek utcára a lakók. Két családot már kipakoltak, a harmadik lakás bérlőjével közölték, júliusban ugyanerre a sorsra kerül élettársával együtt.

Peltzer Géza

A Győrffy István utca 7. szám alatti épületben több család lakik. A házban a moratórium leteltével megkezdődött a roma családok kiköltöztetése. A földszintes épületben több udvari,  alacsony komfortfokozatú  lakásban éltek eddig Farkas Ottóék, Kokas Éváék, de szerda délelőtt már csak az általuk bérelt lelakatolt lakást, illetve az udvarra kirakott és tönkrement bútorokat tudták megmutatni.

- Van lakbértarozásunk, de nem jelentős, 180-200 ezer forint, ez a fő oka annak, hogy kilakoltattak minket - mondja Farkas Ottó, aki élettársával és négy gyerekkel lakott az egyik  udvari lakásban. - A holmikat, bútorokat az udvaron lévő faházban helyeztük el, a gyerekek április 13-a óta a Szent Márton utcában, édesanyámnál laknak  - mondja a férfi. 

Kokas Évának is április 13-án kellett elhagynia a Győrffy utcai lakását. - Jelenleg munkanélküli vagyok, ígértek állást egy helyi autóipari cégben,  a helyzet az, hogy ha megkapnám, nem lenne honnét bejárnom munkába - mondja. 

- A bútoraimat ki kellett tennem ide az udvarra, mára teljesen tönkrementek. Éveken keresztül gyűjtögettem rá a pénzt, és ez maradt belőlük - mutatja az elázott  foteleket a  szomorúan a nő. 

- Három gyerekem van, de már nem éltek velem. Két kis unokám is van, nem tudom, hol fogadjam őket. A lányomék Borsod megyéből ide költöztek albérletbe, náluk laktam, de a főbérlő közölte velük, hogy el kell hagyniuk a lakást, mert eladja. Felajánlották, hogy menjek be a Zanati úti hajléktalanszállóra, de megmondom őszintén, én nem fogok koszos  büdös alkoholisták közé beköltözni.

- Papírt kaptunk arról, hogy július 31-éig el kell hagynunk a lakást - hallom harmadik udvari lakásban lakó Rozenberg Zsófiától.

- Indok nincs, csak a száraz tény: üresen kell átadnunk a Szova Zrt.-nek. Úgy tudjuk, azért költöztetnek ki mindenkit, mert le lesz bontva az épület. Cserébe felajánlottak egy lakást a Paragvári úti családsegítő otthonban, de oda nem mennénk két gyerekkel. Kisebb  a lakás, bútorokat nem lehet vinni. Közüzemi tartozásunk, lakbértartozásunk nincs.
Minden fizetve van, mégis az utcára akar kitenni bennünket - teszi hozzá élettársa.

Benézünk a kis szoba-konyhás lakásba. Parketta, fűtés nincs a szobában, a konyhán lévő sparhert adja a meleget az ott élő négy személynek. Azt mondják, fát kaptak szociális segélyként, amikor kemény hidegek voltak,  egész nap fűtöttek, úgy elviselhető volt. Ha nem történik csoda, a szobából  a bútorok innét is az udvarra kerülnek.  De a  lakók sorsa még ennél is bizonytalanabb.

Az udvaron később megtudtuk, hogy a Győrffy utca 7. szám alatti  lakók sorsára jutott Farkas Miléna is a Kálvária utcában.
 
"KILÉPTETŐ LAKÁSOKAT" KAPTAK

Bujtás Edittől, a Savaria Rehab Team ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy az érintettek "kiléptető lakásokat"  kaptak maximum két évre, hogy ez idő alatt állandó munkát, biztos jövedelmet  szerezzenek, s városi bérlakásokat igényeljenek, esetleg saját ingatlant vásároljanak. A  szerződéses időszak amúgy letelt, a cég a lakások rossz minősége miatt nem akarja meghosszabbítani a bérleti szerződést a Szova Zrt.-vel. A kilakoltatás oka az is, hogy a bérlők nem működtek együtt a Savaria Rahab Teammel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!