Telt ház Szabó István Az ajtó filmjének szombathelyi premierjén

Nagy érdeklődés kísérte a Mephisto című, Oscar-díjas film rendezőjének, Szabó Istvánnak keddi közönségtalálkozóját a legújabb, Az ajtó című filmjének szombathelyi bemutatója után.

Kozma Gábor

Az Agora-Savaria Filmszínházban már fél órával a premier előtt gyülekeztek a nézők, s a kezdés előtt nem sokkal befutó filmes stábot, közte a világhírű filmrendezőt, a nyílt színen megtapsolták. 

- Örülök ennek a fogadtatásnak, régen jártam már itt - fogalmazott Szabó István, majd emlékeiben kutatva 1985-öt, a Redl ezredes című filmjének díszbemutatóját jelölte meg. 

-  Azt már mástól is hallottam, hogy ebben a városban mindig is nagy becsben tartották a vizuális kultúrát. Benne az oktatást , a filmkészítést  és természetesen  a mozizást - mondta, majd a filmes "ereklyékkel" felszerelkezett  nézőkhöz  lépett és  autogramot osztogatott.

Szabó István pályafutását  Herskó Jánosnál kezdte,  jelesül a Párbeszéd című filmjében volt első asszisztens. A hatvanas-hetvenes években ívelt felfelé pályája, s olyan, nemzetközileg is jegyzett alkotásokat forgatott, mint  az Álmodozások kora, az Apa, a Szerelmesfilm, vagy a Tűzoltó utca 25.

A német koprodukcióban, az osztrák Klaus Maria Brandauer főszereplésével leforgatott Mephisto című  filmje Oscar-díjat kapott. Legutóbb pedig Az ajtó című művét láthatta a közönség.

A vetítés után szólt a taps, majd számosan faggatták a rendezőt. Aki szólt a film születésének  körülményeiről és kitért  az egyes epizódokra.

Hangsúlyozta: legtöbben a biztonságérzetre vágynak, s ez most különösen igaz.  Az elhangzottakból úgy tűnt, a nézők értették a film üzenetét, miszerint hogyan lehet segíteni egy olyan emberen, aki nem enged betekintést  zárt világába. 

Szabó Magda regénye alapján készült  a film, de a  rendező jelezte:  nem a mű lekövetéséről, hanem egyfajta újraértelmezéséről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!