Tisztító emlékezés a holokauszt áldozataira

Az Auschwitzba deportált zsidókra és cigányokra emlékeztek kedden délután a szombathelyi vasútállomáson.

Kiss Tamás

Dr. Iványi Gábor szerint nem számíthat erkölcsi megújulásra az az ország, amelyik nem akar emlékezni, s nem akarja vállalni a múltját, a felelősségét. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a Wesley János Lelkészképző Főiskola 2004-ben, a Soá hatvanadik évfordulóján bűnbánati és könyörgő istentiszteleti alkalmakat tartott, és emléktáblákat helyezett el azokon a pályaudvarokon, ahonnan 1944-ben zsidó gyermekeket és felnőtteket szállító vagonok indultak Auschwitzba. A testvérközösség és a lelkészképző nevében dr. Iványi Gábor elnök-rektor tavasszal  végigjárja az emlékjelek helyszíneit: kedden délután a szombathelyi vasútállomásnál lévő emléktáblánál koszorúzott, s osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, köztük a helyi zsidó hitközség és a cigány kisebbségi önkormányzat tagjaival. Dr. Iványi Gábor először is azt hangsúlyozta, hogy nem számíthat erkölcsi megújulásra az az ország, amelyik nem akar emlékezni, amelyik nem akarja vállalni a múltját, a felelősségét.

Dr. Iványi Gábor szerint az antiszemitizmussal és antijudeizmussal húsz évszázad óta terhelt  kereszténységnek is megvan a maga kötelessége az üggyel. Hozzátette: Auswitz után a bűnbánat gesztusai és a folymatos emlékezés nélkül nem lenne jogunk zsoltárokat énekelni, Bibliát értelmezni, lelki dolgokról beszélni. 

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke először is nagyon megköszönte dr. Iványi Gábornak, hogy ápolja a keresztény-zsidó kapcsolatot, ugyanígy azt is, hogy Szombathelyen is örök emléket állított annak, ami a legnagyobb szenvedést okozta a zsidó közösség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!