Vizsgáznak a rendőrök az új szabálysértési törvényből

Az április 15-én hatályba lépett szabálysértési törvény sok változással jár: a végrehajtók is most tanulják. De néhány lyuk azonnal látszik a szabályozásban.

Ölbei Lívia

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról szóló, április 15-én hatályba lépett törvény  rendkívül sok (pénzügyi és eljárásjogi) szigorítással jár. És mert a végrehajtási rendelet alig két nappal a hatályba lépés előtt érkezett meg,  a végrehajtó szervezetek maguk is most tanulják a törvényt. A rendőröknek például vizsgát kell tenniük, mielőtt élesben ellenőrizhetnék, számonkérhetnék az új szabályokat. Vas megyében a hétvégéig várhatóan az összes vizsga lezajlik.

Egyebek mellett erről is szó esett azon a sajtótájékoztatón, amelyen dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója, dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos (Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) és Hollósi Gábor ezredes (Szombathelyi Rendőrkapitányság) hangsúlyozta: készek az együttműködésre.

Néhány alapvető törvényi változás: megszűnik a szabálysértési és a közigazgatási eljárások párhuzamos alkalmazása; új büntetési nemként vezeti be a törvény a közérdekű munkát, 6-180 órában (kizárólag a szabálysértést elkövető beleegyezésével). Egyes közlekedési szabálysértések szankcionálására a törvény bevezeti a fix bírságot.  A helyszíni bírság összege általában 5000-50 ezer forintig, 6 hónapon belüli ismétlés esetén 70 ezer forintig terjedhet.  Új rendelkezés az ismételt elkövetéssel járó szankcionálás bevezetése. Jelentősen emelkednek a tulajdon elleni szabálysértéseket büntető összegek. 

Az önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik. (Például tűzgyújtás, kutyatartás.) Szűkült a szabálysértés miatt eljáró hatóságok köre. Általános szabálysértési hatóság a jegyző helyett a megyei (fővárosi) kormányhivatal, valamint szabálysértési hatóság a rendőrség (helyi rendőrkapitányság) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve.

Közben zajlik a nemdohányzók védelméről szóló  törvény betartásának ellenőrzése (sokszor rendőri támogatással). A szombathelyi Fő téren és teraszokon szabad dohányozni. Egyébként pedig dr. Stánitz Éva azt ajánlja, a dohányosok hordjanak maguknál kicsi hamutartót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!