Megszűnt az izraeli kormányválság

Az izraeli miniszterelnök kormánykoalíciós megállapodást kötött az ellenzéki Kadima párttal, így mégsem lesz előre hozott parlamenti választás szeptemberben Izraelben.

MTI

A meglepetésnek számító egyezségről kedden hajnalban számolt be az izraeli média, majd közleményben megerősítette annak tényét Simon Peresz államfő, aki Kanadában tartózkodik. Mint írta, Benjámin Netanjahu miniszterelnök telefonon tájékoztatta őt a megállapodásról.

A parlament éppen előző este fogadta el első olvasásban a feloszlatásáról szóló törvénytervezetet. A kormány azt javasolta, hogy szeptember 4-én tartsák meg az előre hozott parlamenti választást. Netanjahu és Saul Mofaz, a Kadima vezetője ezután tartott tikos tárgyalást.

A parlament mandátuma elvileg 2013 októberéig tart, így jövő év novemberében lenne esedékes a választás.

Az izraeli sajtó úgy tudja, hogy a Netanjahu és Mofaz által aláírt, egy nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodás részletein még dolgoznak. Annyi bizonyos, hogy Mofaz miniszterelnök-helyettes és tárca nélküli miniszter lesz.

A két politikus megállapodott abban is, hogy nyáron nagyobb egyenlőséget teremtő törvényt fogadnak el az ortodox vallásos zsidóknak a kötelező katonai szolgálat alól való felmentéséről. A Kadima ezt a feltételt szabta ahhoz, hogy belépjen a kormányba.

Netanjahu kormánya évek óta a legstabilabb kabinet. Ám több belpolitikai témában éles nézeteltérések osztják meg a politikai elitet - így például az ultraortodox zsidók katonai szolgálatának kérdése vagy éppen a ciszjordániai zsidó telepeken engedély nélkül felhúzott létesítmények lebontása -, amit Netanjahu megelégelt és előre hozott választásokat szorgalmazott.

A legfrissebb felmérések szerint a Netanjahu vezette Likud tömb a 120 parlamenti mandátumnak legalább egynegyedét elnyerné, s ezzel a legnagyobb frakcióval rendelkezne, így kényelmes pozícióból hozhatna létre többségi koalíciót. A várható eredmények lehetővé tennék azt is Netanjahunak, hogy a jelenleginél mérsékeltebb kormányt alakítson a centrista pártokkal, amelyek nyitottabbak arra, hogy engedményeket tegyenek a palesztinoknak.

A Kadimát (a név jelentése Előre) 2005 novemberében alapította meg Ariel Saron akkori miniszterelnök, miután sokadmagával kivált a jobboldali Likudból, mert annak egy része ellenezte a Saron által összehangolt izraeli kivonulást a Gázai övezetből.

A 2009-es törvényhozási választásokon Cipi Livni irányításával a centrista Kadima szerezte meg a legtöbb helyet a kneszetben, 28-at, míg a Netanjahu vezette Likud 27 mandátumhoz jutott. Livninek azonban nem sikerült megszereznie az ultraortodox Sasz párt támogatását egy kormánytöbbség megteremtéséhez, és így végül Netanjahu alakíthatott koalíciós kormányt, amely máig is vezeti az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!