Szigorú büntetés: betartja a diétát vagy fizet a cukorbeteg

A cukorbetegeket sújtják a szabályozások. Gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk, gyógyszereik támogatása a terápia eredményességétől függ.

Bajdó Bettina

A cukorbeteg szénhidrátfogyasztását júliustól negyedévente egy olyan vérteszttel ellenőrzik majd, amely hét-tíz hét átlagában emlékszik arra, hogy az illető mennyi cukrot fogyasztott. Aki egy éven belül két rossz eredményt produkál ezeken az ellenőrzésen, az nem kaphatja a korszerűbb,  analóg inzulint. Ehelyett az orvos visszaállíthatja a humán inzulinkezelésre. Egyéb "büntetésre" is számíthatnak a még tablettákkal (tehát nem inzulinnal) karbantartható állapotúak, esetükben a szájon át szedhető készítmények száz százalékos támogatása csökkenhet ötven, illetve akár hetven százalékra.
 
Dr. Nemény András,
az MSZP megyei elnöke, országgyűlési képviselő is cukorbeteg. A Parlamentben többször felszólalt már a betegek érdekében. Az új szabályozás lényege, hogy a cukorbetegek csak akkor juthatnak az életminőségüket szinten tartó, jó minőségű analóg inzulinokhoz, ha egy éven belül kétszer hét alatti átlagértéket tudnak produkálni a három havi átlagot mérő vérvizsgálat idején - mondta a képviselő.  Csak a régi típusú humán inzulinokra lesznek jogosultak.

Ez az inzulin típus jóval kevésbé hatékony, sokkal gyakrabban vezet hipoglikémiához, ami kórosan alacsony, több esetben eszméletvesztéssel is járó vércukorértéket jelent. Ráadásul használata jelentős életmódbeli kötöttséget okoz, napi többszöri szigorúan ugyanabban az időpontban történő étkezéssel, az étkezések előtti fél órával történő inzulin adással. Dr. Nemény András szerint egy több műszakban, szalag mellett dolgozó ember számára lehetetlen ilyen körülmények között elvégezni a munkát.

- Nagyon sok tényező befolyásolja a vércukorszintet  - folytatta a képviselő. - Be kell tartani a diétát, ami egyáltalán nem olcsó. A gyümölcscukor például háromszor annyiba kerül, mint a kristálycukor, az édesítőszernek pedig lehetnek más mellékhatásai is.

Az étrend mellett fontos a megfelelő mozgás is. Ám mindezek betartása sem mindig elegendő. Az időjárás-változások és a lelki tényezők is befolyásolják a cukorszintet. A gyerekeknél pedig sokkal nehezebb, szinte lehetetlen betartani az előírt mértéket. Volt már olyan kórház, ahol a januári rendeletre hivatkozva el akarták venni a gyerekektől az inzulint.

A képviselő szerint a felülvizsgálat sem biztos, hogy zökkenőmentes lesz. Ezt ugyanis csak szakorvos végezheti el, akikből jelenleg sincs túl sok. A vizsgálatok miatt pedig megnövekedhet a rendelőkben a betegvárakozási idő is.

KÖTETLENEBB MINDENNAPOK

A cukorbetegek terápiájában alkalmazott inzulinokat eredetük és hatásuk szerint csoportosítjuk: szarvasmarha, sertés és emberi, azaz humán inzulinokat használnak, keverék vagy önálló formában, gyors és lassabb felszívódó hatással. Az analóg egy korszerűbb kezelés,  kötetlenebb mindennapokat biztosít, azonnal meg lehet kezdeni az étkezést, és nincs szükség közti étkezés beiktatására. A humán esetében a beadás után negyed-fél óra múlva lehet csak megkezdeni az étkezést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!