Rózsa, Gőcze, Mursits? Egyik jobb, mint a másik!

Három kiváló kapussal dolgozik együtt nap mint nap Jakab Csaba, a Haladás Sopron Bank kapusedzője - olvasható a haladas.hu oldalon.

Vas Népe

Büki József, Horváth György, Varga János (alias Sütemény), Szarka Zoltán, Hegedűs Péter, Kutasi Csaba, Király Gábor - hogy csak néhány nevet említsünk a Haladás korábbi, legendás kapusai közül - olvasható a www.haladas.hu oldalon. A Haladás mindig is jól állt kapusposzton és úgy fest, ez napjainkban sem változott. A Haladás, majd a Győr és a Sopron egykori portása, a mieink jelenlegi kapusedzője, Jakab Csaba ugyanis amondó: három kiváló mentalitású labdarúgóval dolgozhat együtt. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy az elmúlt bajnokság hajrájában a kirobbanthatatlannak tűnő Rózsa Dániel után előbb Gőcze Gergő - a Paks, és a Kaposvár ellen - ezt követően Mursits Roland - a Diósgyőr ellen - is debütált az élvonalban. Ez egy dolog, de ami ennél talán sokkal fontosabb, hogy a két korosztályos válogatott, a 22 éves Gőcze, és a 21 esztendős Mursits egyaránt bizonyította: lehet rájuk számítani, nem ijednek meg saját árnyékuktól.

- Rózsa Danival és Mursits Rolanddal immáron tizennyolc hónapja dolgozok együtt, míg Gőcze Gergő tavaly nyáron került hozzám - jelezte Jakab Csaba a haladas.hu oldalon. - Elöljáróban hadd szögezzem le: öröm, hogy a Haladásnak három ilyen képességű kapusa van. Ami Rózsa Danit illeti: a számok nem hazudnak, vagyis amikor valaki zsinórban 107 NB I-es meccsen áll a kapuban, az nem lehet véletlen. A Haladás Danival feljutott az NB II-ből, nyert egy bronzérmet, háromszor pedig nyolcadik helyen végzett - ezekhez mindenképpen szükség volt Dani kiegyensúlyozott teljesítményére is. Példaértékű a hozzáállása a munkához, amikor egy gyakorlatot edzésen elvégzünk, a sor elejére áll, ő csinálja először. Nagy erénye, hogy mentálisan roppant erős, ha hibázik is, hamar túllép a bakin. Erre jó példa a Honvéd elleni tavaly őszi meccs, emlékezhetünk, a találkozó elején fura gólt kaptunk, de ezután Dani gond nélkül, nyugodtan, jó teljesítményt nyújtva lehozta a mérkőzést. A lábmunkája fejlődött, és a kijöveteknél is jelentősen javult a teljesítménye - ugyanakkor két utóbbiban még van mit csiszolni. Szerencsére Dani jó magas, két-három kiló izmot viszont még rá lehetne pakolni.

- A másik két fiúnak nehéz dolga van, mivel Rózsa remek teljesítményének köszönhetően "kisajátította" a posztot. Gőcze Gergőnek is példás a munkához való hozzáállása, a lábmunkája pedig óriási erőssége - folytatta Jakab Csaba. - A lábbal való indítása, és a kézből kirúgott labdák terán szerintem az egyik a legjobb az országban. Negatívumot nem igazán tudok róla mondani, viszont még rutint kell szereznie. Rózsa mögött ugye több mint száz NB I-es meccs áll, Gergő még az út elején jár - bár az NB II-es Kozármislenyben szerzett némi rutint - a helyezkedéseknél, a játékszituációknál bizony sokat jelent a tapasztalat. Mursits Rolandról mindennél többet elmond, hogy bár a Diósgyőr elleni debütálása alkalmával gyakorlatilag az első kapuralövésből gólt kapott, nem tört össze, a későbbiekben több fontos bravúrt is bemutatott. Roland egyik erőssége, hogy nagy bravúrokra képes, remek a lábmunkája, és jók a reflexei. Persze utóbbi erény két társáról is elmondható, kézzel Gergő és Dani is parádés. Egyébként Gergő és Roland hasonló stílusú kapus, annyira megegyező a mozgásuk, ha valaki messziről nézi őket, talán meg sem tudja állapítani, hogy éppen melyikük áll a vonal előtt. Örömteli volt, hogy a két újonc mellé egy az egyben odaállt a csapat, segítették őket ahol csak tudták. A két fiatallal három meccsen hét pontot gyűjtöttünk, és a meccseket elnézve mindketten erősségei voltak a gárdának. Persze Daninak biztos nem volt könnyű elfogadnia, hogy a bajnokság hajrájában kikerült a kezdőből, de elmondtuk neki, nem a teljesítményével van problémánk, a két fiatal edzésmunkájával érdemelte ki a lehetőséget. Ez egyébként közös döntésünk volt Artner Tamással, de nyilván ő mondta ki a döntő szót, hiszen ő a vezetőedző, övé a felelősség. A meccsek után az a bevett gyakorlat, hogy a kapusokkal videón kielemezzük teljesítményüket, felhívjuk figyelmüket a hibákra, és megbeszéljük, hogy mi volt jó. A kapusok egyébként olyanok mint a jó bor, az idő múlásával még jobbá válnak. Emellett az övék bizalmi poszt, szerencsére a csapat mindhármukat elfogadta. Ha csak ebből az aspektusból nézem, azt mondhatom: Szombathelyen igazán megnyugtató a kapushelyzet. Nem titkolom: annyira jó partnerek az edzéseken, hogy már most hiányzik a közös munka...

További zöld-fehér hírek a www.haladas.hu oldalon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!