Szárnyaszegett Cserépmadár

Varga Géza már lassan két évtizede működtet falusi szálláshelyet Veleméren (Cserépmadár). Tíz éve azért vásárolt telket, hogy családi házat építsen, amelyben az egyik fia szintén falusi magánszállást létesíthet.

Peltzer Géza

- Öt éven keresztül tervezgettem otthon, hogy milyen is legyen az új épület. Elmondhatatlanul sok rajz és töprengés után kialakult a jónak tűnő koncepció - meséli a történetet Varga Géza. Találtam építészt is, akivel meg tudtunk állapodni előbb 200, később 300 ezer forintos díjban. A közel egyéves munka után azt írta, hogy szerinte egyikünk sem gondolta komolyan ezt az alacsony árat. Én komolyan gondoltam: ezért is írtam alá a szerződést. De az építész hozzátette, ha nem teszek rá még hatszázezer forintot, nem fogok engedélyt kapni, mert neki jó barátja az építési előadó. Én nem tudom, ezért nem is állíthatom, hogy ez a kijelentése igaz-e vagy sem, de azóta pereskedünk, mert a felkészületlensége miatt 15 hónap alatt sem volt képes elkészíteni az általam jól előkészített tervet. Végül az egyik fiamat bíztam meg a munkával, aki építész, s ő két hónap alatt el is készítette a terveket, amit benyújtottuk engedélyeztetésre.

A hatóság ezt hiánypótlásra visszaadta azzal, hogy útkezelői hozzájárulást is mellékeljenek hozzá. Ugyanis tévesen kereskedelmi szálláshelyként akarta kezelni az ügyet, holott falusi magánszállásról lett volna szó. A kereskedelmi szálláshelynek sok olyan feltételnek kell megfelelnie, ami falusi magánszállás esetében nem szükséges. Falusi magánszállásra valójában nem is lehet építési engedélyt kérni, csak családi házra, amit a megépülte után lehet falusi szálláshelyként hasznosítani.
- Kértem az önkormányzattól az útkezelői hozzájárulást, de csak milliós többletköltséget jelentő és elfogadhatatlan feltételekkel adták volna meg. Lényegében megtiltották a telek mellett futó földút használatát, arra hivatkozva, hogy felhordanám a sarat az aszfaltos útra. Amikor felajánlottam, hogy a földutat a saját költségemen felszórom kaviccsal, a polgármester  a körjegyzővel és azon keresztül az építési hatósággal egyeztetve - ezt ezzel utasította el: ne mindig az történjen, amit szeretne. Ekkor a hatóságnak írt levélben kilátásba helyeztem, hogy ha kell, az ügyészséghez fordulok  erre meg is kaptam az első fokú építési engedélyt útkezelői hozzájárulás nélkül is. 


A szomszéd azonban  Varga Géza szerint a falu polgármesterével és a körjegyzővel lefolytatott egyeztetés után,  velük egyetértve megfellebbezte az engedélyt. Annak ellenére, hogy Varga Géza előzőleg többször megmutatta neki a tervet és semmi kifogása sem volt.
- Az elöljárók egyetértése a fellebbezéssel azért érdekes, mert a forráshiányos falunak két kézzel kellene kapnia minden olyan fejlesztés után, amiből a falunak adóbevétele származik. Az elöljáróknak egyébként is az lenne a dolguk egy becsületes világban, hogy segítsék a fejlesztéseket, s lebeszéljék az indokolatlan fellebbezések tervezgetőit a joggal való visszaélésről. A mi esetünkben azonban egyeseknek fontosabb lehetett az építkezésem megakadályozása. Így én elszalasztottam egy 35 millió forintos pályázatot, amit falusi turizmust fejlesztésére írtak ki - folytatja az építkezni kívánó család feje.

A másodfokú építési hatóság a fellebbezés miatt elutasította a tervet. Szerinte tévesen arra hivatkozott, hogy a telek mellett futó földutat a helyi építési szabályzat szerint öt méterrel ki kell szélesíteni a telke terhére, ezért a tervezett ház mellett keskenyebb lenne az oldalkert az előírtnál.

- Meg kell jegyeznem, hogy ezt az erdőbe vezető utat húsz éve senki sem használta, a rajta lévő híd is le van szakadva, a kihalófélben lévő falu mégis az út bővítését tervezte. Időközben ugyan hoztak egy határozatot arról, hogy mégsem szélesítik a földutat, de ezt pénzhiány miatt nem vezették át a helyi építési szabályzaton, amiben így kötelező érvényű maradt az útszélesítés terve. A másodfokú építési hatóság érvelése azért volt téves, mert a helyi építési szabályzat egyik kitétele saroktelkek esetében megengedi a keskenyebb oldalkertet. Ez a megengedő bekezdés azonban elkerülhette a másodfokú építési hatóság figyelmét. A döntés ellen pert indítottunk, de elveszítettük. A tárgyaláson ugyan nyilvánvalóvá vált, hogy a tervünk kifogástalan és engedélyezhető lenne, a bíróság mégsem adott nekünk igazat. Az ítélet indoklásában arra hivatkozott, hogy a menet közben módosított keresetünket a törvényi előírások miatt nem veheti figyelembe. Amivel csak az a baj, hogy nem módosítottuk a keresetünket. Magyarul:  jó a tervem, de adminisztratív okok, hozzá nem értés és sanda szándékok miatt mégis megbukott. A Kúriához fordulunk. További idő telik el felesleges pereskedéssel, pedig hasznosabb lenne, ha a kőművesekkel társaloghatnék.

- Az épület gyönyörű, az őrségi hagyományoknak megfelelő, rajzát az Új Széchenyi-terv egyik kiadványához is felhasználták illusztrációként. Megépülése esetén három embert alkalmaztunk volna; közülük egyet főállásban, kettőt meg a szezonban. Az már csak hab a tortán, hogy a fellebbező szomszéd időközben engedély nélkül felépített egy családi házat a saját telkén. Azért építkezett engedély nélkül, mert kezdetben nem találta meg a közös hangot az építési hatósággal. Az épület tájidegen, az Őrségi Nemzeti Parkban érvényes előírásoknak nem felel meg   mégis kapott használatbavételi engedélyt, némi bírsággal megfejelve.

Tóth Jenő őriszentpéteri körjegyző a történethez a következőket fűzte: „A hiánypótlást és az építmény funkciójának tisztázását követően, 2011. augusztus 22-én a kérelmező az építési engedélyt megkapta. A fellebbezési határidőn belül egy ügyfél fellebbezést nyújtott be az engedély ellen. Másodfokon az engedélykérelmet elutasították, mely ellen tudomásom szerint bírósági jogorvoslatot kért az építtető, a per folyamatban van. Azt látni kell, hogy az Őrségben a tájképvédelem és a speciális településszerkezet miatt az építési előírások sokkal szigorúbbak, mint a nem védett területeken, ez is okoz több esetben problémákat és konfliktusokat az építtetőkkel, tervezőkkel. Feladatunk és célunk az Őrség építészeti értékeinek megőrzése, a településkép védelme a hatályos előírások és jogszabályok betartatásával."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!