A rétessütő asszonyok finom ínyencségei óriási mennyiségben és variációban

Vasvár - Az esős, hideg szeles időjárás sem tudta elrontani a szombati Rétes Fesztivált. A rétesre kiéhezettek már délelőtt lerohanták az árusokat, a hűvösre forduló délután már kisebb volt a forgalom, de a színpadon mentek a műsorok, és zajlott az élet a kultúrházban.

Merklin Tímea


Amikor felhők gyülekeztek és esett az eső, az emberek bementek a művelődési házba, és együtt szurkoltak az olimpikonoknak.  Az aulában játszottak a gyerekek is egy nagyon szép, természetes anyagokból megépített játszóházban, a  színpadon kisautózni lehetett. A jurtában még mozgalmasabb lett az élet.  A kinti sátor alatt zajlottak  a műsorok.  A versenyző csoportok tovább sütötték a rétest, közben borozgattak és együtt énekeltek a járókelőkkel.
- Fantasztikus élmény volt látni, hogy az esőben is   sétálnak az emberek a sátrak között és eszik a rétest, megy a dolog tovább.  Nem volt  szomorkodás és rossz hangulat, és  aztán a nap újra kisütött... A szemünk láttára formálódott közösség a fesztiválközönségből - értékelte az eseményeket Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója.
Az asztalok terítéke pompás volt, az illatok, ízek kavalkádja fantasztikus, a réteskészítésnek csak a töltelékanyagok bősége és a fantázia szab határt. A Mákfai mekegő asztalánál a Lusta asszony rétes ordásával, édes túrósával találkoztunk a házi sajtok mellett. A Koko kocsma csapata a házias paraszti ízeket kínálta: káposztás és krumplis rétesen kívül készített például vörösboros-darás-szilvásat, pálinkás-tökös-mákosat, sárgadinnyés-fahéjas-túrósat rummal locsolva. Az egyik fő sütő asszony, Balogh Andrea Rétestánc címmel megírta azt a történetet  sátrukban ez is olvasható volt , ahogy nagymamáját, Lengyel Kálmánnét, Nusi mamát látta rétestésztát táncoltatni, vagyis  nyújtani, tőle tanulta a finomság elkészítésének fortélyait. Ebben a csapatban sütött a többszörös fesztiválnyertes Kamarás Jánosné Ildikó is. A csehimindszentiek kínálatában a negyvenféle rétes között  volt cukkinis-mazsolás-túrós, lecsós, riszfelfújtas, Mindszenty májas-szilvás. A spenótos-szalonnás Iszonyatos-ként volt kiírva, pedig nem volt rossz. Asztalukon bemutatták a rétes  karikába variációt is:  különböző töltelékkel és terítőbe csavarva az olimpiai ötkarikát formázta meg Fukszberger Imréné Varga Magdolna, akinek az unokája azokban az órákban szerepelt a világversenyen; odabent a művelődési házban kivetítőn nézték sokan, hogy birkózik Ligeti Dániel.


A Banya-tanyán a sorkikápolnaiak kínálták 31 féle rétesüket. Fokyné Rácz Ilona elmondta: külön sütnek  a tejcukorérzékenyeknek és cukorbetegeknek, hogy ők se maradjanak ki a jóból. Nekik szánták a meggyest, a rizses-málnást, a rizses-ribizlist, a gombást. A Kápolnai Boszorkányok a színpadon régi konyhai eszközökkel játszottak. Csapatuk  tízéves idén, mint a Rétes Fesztivál. El is nyerték a fesztivál Jubileumi Díját.
A fesztivál további díjazottjai: Szalag díj I.  Anya Lánya Sütödéje, II.  Alsóújlakért Egyesület, III.  Csehimindszent, Pöttyös Szülők. A Nagy Gáspár  Kulturális Központ Fődíját  Erika Néne Családi Népe (Petőmihályfa) kapta, a Hegyháti Kistérség Díját Árpi Bácsi, a Vándor Tepsi Díjat  Takács Lászlóné. A  Rétes Király: Bozzai Lajos (Vasvár) lett, a  Rétes Királynő Nagy Angyalka (Andrásfa). A  Beajánló Rigmusok Díját kapták a  Kápolnai Boszorkányok, a Pöttyös Szülők Csehimindszent, az Összefogás Andrásfáért. A Magyar Hagyomány Díjat a  Zalaco érdemelte ki, az Arany Sodrófát a  Tiszta Tészta csapat, az  Ezüst Sodrófát  Eszti Néne Családi Népe, a  Bronz Sodrófa  Andrásfáé lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!