A változás ősze: az 1989-es határnyitásról készített riportot a CNN

Budapest - A húsz évvel ezelőtti határnyitásról forgatott Magyarországon riportot a CNN amerikai hírtelevízió; az félórás dokumentumfilm szeptember 10-én kerüladásba - értesült az MTI.

MTI

Élő képfelvételek az augusztus 19-i Páneurópai Piknikről, történelmi képsorok a 20 évvel ezelőtti osztrák-magyar határnyitásról, interjúk a mindent megváltoztató politikai események szemtanúival ésrésztvevőivel. 
    
A neves amerikai csatorna az Autumn of Change azaz a Változás ősze című sorozatának keretében forgatott Magyarországon, a műsorfolyam a 20 évvel ezelőtti kelet-európai történéseket dolgozza fel. Aszeptember 10-i adás a magyarországi eseményeket mutatja be, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ Sopronpusztánál és keletnémetek százai jutottak át Ausztriába.  
    
A világ legnézettebb hírtelevíziója augusztusban járt Magyarországon, a stáb a Páneurópai pikniken találkozott a 20 évvel ezelőtti események szereplőivel és szemtanúival is. 
    
"A sorozat célja, hogy bemutassuk a '89 nyarán és őszén Európában végbement változásokat. Olyan tényeket szeretnénk elmondani, amelyeket mások még nem mondtak el az elmúlt húsz évben. Szerintem amagyar kormány által elért dolgokat, és a kockázatot, amit az ország akkoriban vállalt, még senki sem mutatta be igazán a világnak. Nem tudom, hogy van-e még egy olyan ország a történelemben, amely mindent kockára tett azért, hogy egy másik ország menekültjein segítsen. Ebből a kormány, és a társadalom minden rétege is kivette a részét" - mondta forgatást vezető Fred Pleitgen, a CNN tudósítója. 
    
A magyar történésekről készült dokumentumfilmben egyebek közt interjút mutatnak be Németh Miklós akkori miniszterelnökkel, illetve a szuperhatalmak akkori vezetőivel, Mihail Gorbacsov szovjetpártfőtitkárral és George H.W. Bush amerikai elnökkel. A filmben "kisemberek", a határnyitásban résztvevő, összezavart határőrök és maguk a menekültek is megszólalnak.   
    
A magyar epizódról online verzió található a CNN weboldalán , ahol a műsorból kimaradt részek, érdekességek, interjúk, valamint további gondolatok olvashatók éstekinthetők meg arról, hogy milyen hatással voltak a húsz évvel ezelőtti történések az egyes országokra. 
 
A hírtelevízió több alkalommal is műsorára tűzi a filmet, amelyet szeptember 10-én 8 óra 30 perckor és 13 óra 30-kor, szeptember 12-én 13 óra 30-kor és 23 órakor, szeptember 13-án pedig 11 órakortekinthetnek meg a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!