Duci a kölök? Táplálkozási tanácsok túlsúlyos gyerekeknek

Jaj de aranyos duci ez a kölök hallani sokszor a játszótéren a kisbabákról, totyogó gyerekekről. Később, az óvodában, pláne az iskolában már nem olyan vidám dolog a duciság. Akinek még itt sem figyelnek oda a túlsúlyára, az nagy valószínűséggel felnőttként is kövér lesz.

Tersztyánszky Krisztina

Egyre több gyermekről mondható el, hogy bizony túllépi a jóltápláltság mezsgyéjét. A gyermekkori túlsúly kialakulásában a szakemberek szerint a genetika is közrejátszik: ha mindkét szülő érintett, akkor a gyerekük  nyolcvan százalékos valószínűséggel kövér lesz.

Ennél is nagyobb szerepe van azonban az elhízás kialakulásában az életmódnak és a környezeti befolyásoknak. A kisgyermek már csecsemő korában, sőt talán már a méhen belül töltött időszakában gyűjti azokat a mintákat, amelyek később meghatározzák majd a táplálkozási szokásait. Ha például már pici korában étellel, édességgel próbálják megnyugtatni, később is hajlamos lesz rá, hogy bánatát édesség falásba fojtsa.

A gyermekkori túlsúlynak számos káros következménye lehet. Előidézhet cukorbetegséget, fiatalkori érelmeszesedést, epekő képződést. Ennél is nagyobb a gyermek lelki fejlődésében okozott kár. A túlsúlyos gyereket gyakran csúfolják a társai, a közösség perifériájára kerül, magányos lesz. Ez pedig valószínűleg oda vezet, hogy bánatában megintcsak az evéshez menekül, és még nagyobb túlsúlyt szed fel.

Az egyik szombathelyi általánosban nemrég az iskolavédőnő felmérést készített, melynek során elsőtől hetedik osztályig kísérte végig a gyermekek súly és hosszfejlődését. Arra keresett választ, milyen tényezők lehetnek leginkább felelősek a gyermekkori elhízásért? Egyebek közt arra a következtetésre jutott, hogy a sport tagozatos osztályba járó diákoknak  egyértelműen jobbak az eredményeik a többieknél. Ez egyrészt a több mozgásnak tudható be, másrészt az általában sportos szülői háttérnek.

- A diákok fejlődését két évente minden iskolában szűrik a védőnők, hogy időben észre tudjuk benni, ha baj van  tájékoztat - Pezenhoffer Tímea életmód tanácsadó, terapeuta, iskolavédőnő.  Évfolyamonként általában - nemtől függetlenül - három-négy túlsúlyos tanulóra bukkanunk. (Vannak kórosan sovány gyerekek is, de jóval kevesebben. Ez inkább a hetedik-nyolcadik osztályos lányokra jellemző, és inkább a divat idézi elő, mintsem a helytelen táplálkozási minták.)

Ilyenkor az iskolaorvos beutalót ad a gyermeknek a háziorvoshoz, aki pedig endokrinológiai szakrendelésre küldi. Ez nagyon fontos lépés, mert itt derül ki, hogy az illető nem szenved-e valamilyen betegségben, anyagcsere rendellenességben. Ha igen, akkor innentől kezdve kivizsgálás és rendszeres orvosi odafigyelés vár rá. Ez a ritkább eset. A gyakoribb az, hogy az orvos nem talál rendellenességet. Ez az a pont, ahol sajnos nagyon gyakran eltűnik a folytatás.

Hogy miért? A gyermekek nagy részét  kisiskolás korban még nem zavarja a kövérség, főleg, ha a családban mindenki hasonló alkatú. Ők még nem gondolnak a jövőbeli veszélyekre, vagy arra, hogy serdülőkorukban már kínos lesz a helyzet. A szülő pedig sajnos gyakran  rosszul reagál a figyelmeztetésre: megbántódik, homokba dugja a fejét, vagy egyszerűen nem érdekli a dolog. Előfordul persze az ellenkezője is.

- Volt két fiú, akik rendszeresen jöttek hozzám súlymérésre, megfogadták a tanácsaimat és fogytak is. Itt a szülők is együttműködőek voltak - számol be a védőnő. - Ha már egyszer gondozásba veszek egy diákot, szeretek vele foglalkozni. A gyerek súlyának alakulásában nagyon nagy a felnőttek felelőssége, a gyereket a szülő nélkül nem lehet lefogyasztani. Amikor egészségnevelési napon ételkóstolót tartok, nem fintorognak, mindenki szívesen megeszi a tönkölybúza terméket, tofut, bulátát,  zöldségeket. De ez kevés, ha otthon nem változik semmi, ha a család nem működik együtt az életmódváltásban. -

Erre a felismerésre épül, hogy a Prevenciós Házban a havonkénti szűrő-tanácsadó napok sorába már családi napot is beiktattak. A védőnők szívesen segítenek az étrend és a mozgás lassú, fokozatos átalakításban. Gyermekkorban ugyanis még kevésbé jelentenek járható utat a gyors, radikális fogyókúrák. A védőnő szerint minden családnak apró, az életmódjába jól beilleszthető változtatásokkal kell kezdenie.

A gyerekkori kövérség problémájával a családterapeuta is gyakran találkozik. Előfordul nem egyszer, hogy épp a gyermek túlsúlya hívja fel a figyelmet, hogy valamilyen probléma van a családban.

- A túlzott kövérség mindig egy jelzés - magyarázza Lászlóné Patay Judit . - A mértéktelen  evés pótcselekvés, gyakran a sikerélményt helyettesíti vagy a meg nem kapott szeretetet kompenzálja vele a gyermek. Ahol a szülők között nincs harmónia, megbomlik a családi összhang, a gyerek könnyen menekül a legősibb örömforráshoz, az evéshez. Az elhízott gyerek aztán egyre kevesebbet mozog, nem sportol, szégyell levetkőzni mások előtt. Erről az útról nagyon nehéz visszafordulni. -

Nem vitás, hogy a szülő felelőssége a legnagyobb a gyermek elhízásában. Segíthet azonban a gyermekintézmény is, ha igyekszik legalább némileg befolyásolni az otthon megszerzett rossz étkezési szokásokat.

Az Elamen Zrt-nél öt éve van lehetőség  egyéb diéták mellett  energiaszegény menü igénylésére is. A duci diákok részére zsír helyett margarinban, olajban, párolással, só helyett változatos zöldfűszerekkel, sok salátával, gyümölccsel és tejtermékkel készül az ebéd. Rózsás Anikó  területi igazgató szerint azonban mindössze 25-30 diák igényli ezt a diétát. Ők sem elsősorban a túlsúlyos kisiskolások köréből kerülnek ki, hanem inkább a középiskolás lányok közül, akik karcsú alakot szeretnének.

- A répcelaki óvodában a higiénia mellett a táplálkozásra és a mozgásra is nagy súlyt helyeznek. Egy nap sem maradhat el a  játékos utánzó mozgás, az udvaron bőséges hely és eszköz segíti az aprónép mozgásigényének  kielégítését - tudtuk meg Fülöp Ildikó óvodavezetőtől. A menübe gyakran kerül  zöldség, gyümölcs. Itt az óvodásoknak még a Mikulás se édességet, hanem gyümölcsöt tesz a csomagba a gyerekek és a felnőttek örömére.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!