Civil

2015.04.12. 08:38

Avató ünnepség Hosszúperesztegen

Hosszúpereszteg - Nagy ünnepre gyülekezett a művelődési házba az alig 700 lelket számláló település, Hosszúpereszteg apraja-nagyja április 11-én, a költészet napján.

Civil Tudósítónktól

A versek szeretete a műsor összeállításában is megmutatkozott, a rendezvény apropója azonban a csaknem 23,5 milliós MVH-s forrásból felújított művelődési ház és könyvtár, valamint az új falubusz – egy 9 személyes Volkswagen T5 Kombi- avatója volt.

A támogatott pályázatról, a fejlesztésekről Farkas Margit polgármester asszony tájékoztatta a jelenlévőket. Nemcsak az elvégzett munkafolyamatokra –nyílászárócsere, festés, fűtéskorszerűsítés, teakonyha kialakítás- tért ki, hanem felelevenítette a negyvenhét éve közösségi térként funkcionáló épület legendás pillanatait, megidézte a 70-es, 80-as éveket és a közelmúlt eseményeit is. Gondolataira reagált V. Németh Zsolt államtitkár úr ünnepi beszéde, melyben a falu megváltozott szerepére hívta fel a hallgatóság figyelmét. Mindemellett nagyon közvetlen hangon Hosszúpereszteghez és a Szajki-tavakhoz fűződő gyerekkori élményeit is megosztotta a sokasággal.

Kányádi Sándor Kicsi faluból való versét Seucz Laura első osztályos tanuló előadásában hallhatták. A helyi Cifra Palota Művészeti Tagóvoda nagycsoportosai tavaszköszöntő játékkal, az iskolások verses-dalos összeállítással mutatkoztak be a jeles napon.

Fotó: Pajor Balázs

A szalagátvágás ünnepélyes perceiben Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke csatlakozott az esemény szónokaihoz.

Kovács József káplán és Bodorkós Imre plébános úr mondott áldást a házra és az új gépkocsira, melyet közös ima követett. Emelkedett pillanatok voltak, emlékezetesek maradnak

Az állófogadáson Dénes Károly, korábbi polgármester frappáns pohárköszöntője hangzott el, ám előtte még a művelődési ház bejárására is sor került.  Látogatóink meggyőződhettek azokról a változásokról, amelyeket polgármester asszony is hangsúlyozott. A vizesblokkokat zuhanyzóval láttuk el, így az épület alkalmassá vált kéktúrázók, táborozók elszállásolására. A konyha és az étkező kialakítása a rendezvények lebonyolításában jelent nagy segítséget. Ezentúl méltó körülmények között ünnepelhetünk együtt legnagyobb közösségi programjainkon a házban: farsangon, húsvétvárón, gyereknapon, idősek napján, Mikuláskor, az adventi ráhangolódás idején. Technikailag is jól felszerelt, kényelmes, barátságos előadóteremben zajlanak az ismeretterjesztő előadások, fórumok, hasonló színtere van hagyományőrző programjainknak, vagy a gyerekeknek szánt foglalkozásokkal tarkított klubdélutánoknak. Az épület arculata megfelel a 21. századi elvárásoknak.

Örülünk, hogy a mienk, büszkék vagyunk rá. Újraavatása kapcsán, nem is kívánhatnánk egyebet, mint tartalommal megtölteni a teret, mellyel sokaknak szerzünk örömet.

Kéthelyi Dóra

művelődésszervező

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!