Civil

2015.09.22. 09:45

Apáik nyelvén ismerkedtek a szüreti hagyományokkal a felsőcsatári iskolások

Felsőcsatár – Horvátul és németül, apáik nyelvén ismerkedtek a szüreti hagyományokkal hétfőn délután a helyi iskolások.

Civil Tudósítónktól

A Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolába több szőlőtermelő községből is járnak diákok. Ezekben a falvakban az elmúlt hetekben zajlottak a szüreti vigasságok. Ennek apropóján az intézmény nyelvi munkaközössége szüreti hangulatú délutánt szervezett az iskola alsó tagozatos diákjainak. A rendezvény a szüretkor megszokott történések bemutatása mellett attól vált igazán egyedivé, hogy a program németül és horvátul is egyaránt zajlott. Így ismerhették meg a gyerekek a speciális szüreti szakszavakat „apáik” nyelvén úgy, hogy egy kellemesen jó hangulatú csuhéegérke- és könyvjelző-készítős, süti- és gyümölcsevős délutánt tölthettek el az iskola falain belül.

Fotó: Szegleti Veronika

Az esemény a fenntarthatóság jegyében kívánta arra nevelni a felnövekvő generációt, hogy őrizzék meg őseik szokását, hagyományait, nyelvét, s majdan felnőtté cseperedve nekik is legyen igényük az ilyen jellegű közösségi programok megszervezésére, fenntartására. A délután a szüreti mulatságokat záró bálok jó hangulatát idéző kétnyelvű táncházzal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!