Civil

2016.01.29. 11:20

A kultúra lovagjai - Nemzetközi gálaműsor vasi közreműködőkkel

Budapest - A magyar kultúra legjelesebb ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg immár 20. alkalommal a Kultúra Lovagjainak avatását Budapesten a Stefánia Palotában.

Civil Tudósítónktól

A Magyar Kultúra Napja Gála minden évben a Kultúra Lovagja pályázat tavaszi meghirdetésével kezdődik. A Kultúra Lovagja cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért is.

Havasigyopár Néptáncegyüttes - Rahó- Vidricska

A Magyar Kultúra Lovagja cím mellett adományozható az Egyetemes Kultúra Lovagja elismerés, amit nemzetközi kulturális együttműködésért, valamint két vagy több nemzet kultúrájának együttes ápolásért ismer el a lovagrend. A fiatalabb korosztály számára kimagasló kulturális tevékenységért Magyar Kultúra Apródja címet is adományoznak. A szervezethez jelenleg 11 ország 156 lovagja tartozik.

Koronaőrök a Szent Koronával

A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt. A gálaműsoron köszöntőt mondott dr. Hoppál Péter, a rendezvény védnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, prof. dr. Tőzsér János, a gödöllői Szent István Egyetem rektora, aki együttműködési megállapodást írt alá Nick Ferenc alapító lovaggal. Köszöntötte a jelenlévőket és megköszönte a magyar nép szolidaritását Mihajlo Junger Ukrajna Budapesti Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Az ünnepségen egyebek között közreműködött a kárpátaljai magyarság képviseletében a Rózsa Népdalegyüttes Téglásról és a Havasi gyopár Néptáncegyüttes Rahó – Vidricskáról, akik magyar, csángó, hucul és ukrán tánccal kápráztatták el a csaknem félezernyi közönséget.

Közel félezer résztvevő a Honvéd Kulturális Központban

A XX. Kultúra Napi gálán 22 személyt avattak a Kultúra Lovagjává, közöttük olyan közismert személyeket, mint Szarka Tamást a Ghymes Együttes egyik alapítóját, énekesét és Dr. Papp Lajos professzort, szívsebészt. Vas megyéből az idei esztendőben Jagadics Péter nyugállományú alezredes „ a katonai hagyományok ápolásáért" kapta meg a Magyar Kultúra Lovagja címet.

Pásti József egy évtizede műsorvezetője a nemzetközi rendezvénynek

A kultúra napi gálaműsorok rendezésében évek óta közreműködnek Vas megyei lovagok is: Gyarmati Tiborné Iváncról, Kőszegfalviné Pajor Klára Szombathelyről és Sellyei Márta Egyházashetyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!