Civil

2016.01.25. 12:34

Rábapatyon kolbászból volt a kerítés

Rábapaty – Harmadik alkalommal rendezték meg szombaton a helyi civil szervezetek napját, azaz a Röfi Napot és kolbásztöltő versenyt.

Civil Tudósítónktól

A Rábapatyért Közhasznú Egyesület és a helyi önkormányzat által szervezett programmal ismét sikerült a falu összes civil szervezetét megmozgatni. A népes társaság kilenc órakor kezdte pörzsölni a disznót a kultúrház udvarán: először szalmával, utána kézi tekerős, faszenes perzselővel, végül gázzal. Így a fiatalabb korosztály is megtapasztalhatta a hagyományos technikákat. A disznó feldolgozása során több tucatnyi ember végezte a különféle feladatokat: volt, aki hurkát töltött, más a pecsenyét vagy a kolbászt sütötte, megint más főzte a toros káposztát, míg volt, aki a katlanok alatt égő tüzet táplálta.

Délután a nagyterembe költöztek a résztvevők, ahol 23 csapat mérkőzött meg, hogy ki tud finomabb kolbászt tölteni. Ehhez mindenki megkapta az öt kilogramm húst és a belet, a fűszereket a versenyzők maguk hozták. A helyiek hét csapatot indítottak, de jöttek Kőszegről, Szombathelyről, Tatáról, Nagykanizsáról is. A helyszínen megsütött kolbászokat a csapatok tagjaiból összeállított, a Vas Megyei Közgyűlés tagja, Szijártó László elnökletével munkálkodó zsűri értékelte. Az első helyet - immár sokadszor - a tatai Gölbasi hagyományőrző együttes szerezte meg. A második Dugovits Balázs helyi polgármester csapata lett, a harmadik legfinomabb kolbászt pedig a kőszegi darabontok készítették.

A sütő-főző csapatok szórakoztatására fellépett a helyi dalkör, amelynek tagjai egy, a szervezők nevére írt alkalmi csasztuskát is előadtak. A Vas Megyei Közgyűlés által támogatott rendezvény a nicki Fergeteg Néptáncegyüttes táncházával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!