Civil

2016.02.26. 11:05

Madarakkal barátkoztak a sopronhorpácsi ovisok

Sopronhorpács – Madárgyűrűzés-bemutatót szerveztek az óvodában Király Gergely és Király Angéla vezetésével.

Civil Tudósítónktól

A sopronhorpácsi napköziotthonos óvoda 2005 óta madárbarát óvoda, majd 2009-ben nyerték el a Zöld óvoda címet. De itt ez nem csak egy cím az intézmény falán. Az óvó nénik, a dadus nénik, az általuk teremtett környezet, a gondozott udvar, a játékok és programok e szemlélet köré szerveződve alkotnak izgalmas hétköznapokat. A madáretető körül ilyenkor télen nagyon sok madár röpköd (éppen látni a csoportszobák ablakából). A téli időszakban minden nap úgy indul, hogy a kijelölt madáretető felelős az óvó néni segítségével feltölti az etetőt magvakkal. Nem csoda, hogy ennyi kismadár szokott oda a biztos élelem reményében! A hétvégéken és a szünetekben sem szűnik meg a gondoskodás, napraforgótányérokat, magokból gombócokat készítenek, és a dajka nénik segítségével azt helyezik ki.

Idén már harmadik alkalommal szerveztek madárgyűrűzés-bemutatót. Király Gergelyt és Angélát már jól ismerik a gyerekek, ők e terület szakavatott ismerői. (A madárgyűrűzés madárgyűrűző vizsgához és szigorúan többféle engedélyhez kötött tevékenység.)

- A bemutató gyűrűzés célja, hogy a legkisebbeknek is megmutassuk, hogy a természetvédelem nagyon fontos és komoly dolog. A madarak mindenki szívéhez közel állnak, de az igazi varázslat az, amikor kézben lehet őket látni, ennek senki nem bír ellenállni - meséli Angi. A kastélypark szomszédsága miatt sokféle madár vendégeskedik itt, cinkék (széncinege, kék cinege, barátcinege), csuszka, zöldike, tengelic. A madáretető mellett kihúzott hálóval könnyen meg lehet fogni az etetőn táplálkozó madarakat. A gyerekek izgatottan figyelik az ablakból, ahogy a hálóba repült jövevényeket Gergő kibogozza. Fantasztikus élmény közelről látni, hogy a vászonzacskókból, amiben behozza őket, hogy szabad kiemelni, megfogni ezeket a kis élőlényeket (csak a gyűrűzőnek, másnak nem!); hogy kerül rájuk a gyűrű, melyről szigorúan pontos feljegyzés készül a gyűrűzési naplóba; hogy végül a kismadár a nyitott ablakon át szabadon tovarepülhessen. És mindez néhány perc alatt...

A látványon és élményen túl sok információhoz is jutnak a gyerekek: ki lehet próbálni az eszközöket, fogókat, meg lehet tapogatni az egészen aprócska madárgyűrűket; értékes határozókönyveket, ismeretterjesztő kiadványokat lehet lapozgatni.

- A program után hetekig beszélgetünk, mesélünk a madarakról, hisz ez az élmény mindig meghatározó - mesél tovább Burus Károlyné, Mariann óvó néni, az intézmény vezetője. Őszintén elcsodálkoznak azon, hogy ezek az aprócska madarak a lábukon megtűrik a madárgyűrűket.

Fotó: Király Angéla

S mivel a gyerekek ilyen szívesen foglalkoznak ezzel a témával, itt mindig új és új ötletek megvalósítására készülnek: tavasszal madárösvény kialakítása kezdődik az udvaron, kis tájékoztató táblákkal, odúkkal, madárfürdetővel, csak igazi madárbarátoknak!

Sodicsné Horváth Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!