Civil

2016.06.20. 11:30

Gólyagyűrűzésből - gólyamentés Csényében

Csénye - Életmentő akcióvá vált csütörtökön egy gólyagyűrűzés, amelyet a helyi óvodán levő fészekben terveztek a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület tagjai.

Civil Tudósítónktól

Az egyesület tevékenységének egyik alapeleme a madárvédelem. Sikeres kapcsolatokat ápolnak madárvédő szervezetekkel, így került szóba a mostani madárgyűrűzés. Eredetileg a várkerületi óvoda gólyáit gyűrűzték volna, de mivel azok még kicsik, a csényei óvodához szálltak ki, ahonnan jelezték, hogy a madárkák már elég nagyok.

A megbeszélt időre megérkezett a Sárvári Hivatásos Tűzoltó parancsnokság tűzoltóautója és a Magyar Madártani Egyesült (MME) szakemberei. Az előkészületeket Kovács Levente parancsnok felügyelte. A szakembereket gyorsan kíváncsiskodók hada vette körül. A leglelkesebbek – az egyesület tagjai mellett – a helyi óvodások voltak, akik csillogó szemmel követték az eseményeket. Az akció a fiókák lehozásával kezdődött. Erre Koszorús Péter, az MME tagja vállalkozott. A darusautó kosarából kihajolva kiemelte a két kis állatot. Már a levegőből jelezte, hogy probléma van. Az egyik madár lábára műanyag zsinórok tekeredtek. Szegény állat annyira beletekeredett a csapdába, hogy azok a bal lábát mozgásképtelenné tették és még a combja húsába is belevágtak. Nagy szerencse, hogy a helyszínen volt dr. Kóta András állatorvos, az MME Vas Megyei Helyi Csoport titkárhelyettese, aki szakszerűen eltávolította a kisgólya „bilincseit”. Az állat egy időre a kőszegi Chernel-kertben lévő madárkórházba kerül.

A másik, egészséges madárkát viszont meggyűrűzték. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szakemberek kis előadást tartottak a madárgyűrűzés okáról, módjáról, jelentőségéről. A gyűrű a madár azonosítója, amelynek adatai bekerülnek egy nemzetközi informatikai rendszerbe. Ez lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek a föld szinte bármely pontján, nyomon tudják követni a költöző madarak mozgását, vonulását. Ez sok információt ad a szokásaikkal, vonulásaikkal, fészekrakásaikkal kapcsolatban. A bátrabbak és a kíváncsibbak gyűrűzés közben meg is simogathatták a pelyhes kis állatot.

Az egészséges állat – szülei nagy örömére – visszakerült a fészekbe, míg a beteg jószág bekerült a dobozba. A beavatkozás megmentette az életét – ha a szakszerű kezelés eredményes lesz, akkor ősszel talán még ős is elindulhat társaival Afrika felé.

Enzsöl Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!