Civil

2016.09.06. 09:16

Hagyományt őriz és új programokat is alkot az Összefogás Andrásfáért Egyesület

Andrásfa – Ötéves jubileumát ünnepelte a napokban az Összefogás Andrásfáért Egyesület.

Civil Tudósítónktól

Az egyesület 2011. augusztus 5-én tartotta alakuló közgyűlését, azzal a céllal, hogy szűkebb és tágabb környezetének társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődését elősegítse, támogassa. A 17 taggal működő csoport kezdetben a közös szabadidő-eltöltés okán találkozott. Ekkor még nem volt formalizált keretek közt működő egyesület, minden a közös együttlét miatt volt. A faluban élő aktív csoport évek óta önkéntes munkájával támogatta a település rendezvényeit és sokat tett a helyi kulturális életért, a hagyományőrzésért, a közművelődési feladatok ellátásáért.

A tágabb lehetőségek és a szervezett fellépés miatt döntöttek úgy, hogy egyesületi formában működnek tovább. Az egyesület tagjai úgy határoztak, hogy önkéntes munkájukkal, tudásukkal és lehetőségeikkel segítenek javítani a településen élők kulturális helyzetén. Az egyesület megalakulásával egy időben művészeti csoport is létrejött. Az andrásfai asszonykórus már több alkalommal szép sikerrel szerepelt a vasvári rétesfesztiválon, és a szomszédos falvak rendezvényein.

A rövid távú célok közt szerepel, hogy minél több aktív tagot vonjanak be az egyesületi munkába, amivel hosszú távon megteremthető a működés feltétele. Az egyesület egyik fő profiljáról, a hagyományápolásról sem feledkeznek meg. Felelevenítik és őrzik a farsangi macskurázás népszokását, a viasszal írt húsvéti tojásfestés technikáját és mintáit, valamint a májusfaállítás és kitáncolás szokásait. Új programokat is bevezettek, így a férfi napi ünnepséget és a lecsófesztivált. A hosszú távú céljuk pedig az, hogy jól működő kiscsoportok aktív részesei legyenek saját szabadidejük hasznos eltöltésének.

A Haranglábnál, a művelődési ház felé vezető úton, az épület belső parkjának virágosításánál, a temetői virágládák, az orvosi rendelő előtti virágágyások beültetésénél is az egyesület tagjai szorgoskodnak mind a tavaszi, mind az őszi virágosításnál. Andrásfa eddig elkészült helytörténeti gyűjteményét ugyancsak az önkéntes munkának köszönhetően mutathatják be a művelődési ház egyik helyiségében.

Az egyesület segíti a helyi értéktár bizottság gyűjtőmunkáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!