Civil

2016.10.09. 18:03

Két forradalomra emlékeztet a toronyi kopjafa

Torony- A művelődési ház előtti téren október 6-án szentelte meg az új emlékkopjafát Dd. Perger Gyula püspöki referens, plébános atya. A kopjafa - Lőrinczi Botond Lehel fafaragó alkotása - a toronyi önkormányzat támogatásával készült.

Civil Tudósítónktól

A kopjafaszentelésen és avatóünnepségen a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola énekkara és színjátszói műsorukban megemlékeztek az október 6-án kivégzett aradi vértanúkról.

Fotó: Mátrai István

Kopjafaavató beszédet Kovács György polgármester mondott. Megemlékezve további három Aradon kivégzett vértanú haláláról is, akiket a nemzeti emlékezet már nem őrzött olyan mélyen, mint az aradi 13-at. Beszédében kiemelte, hogy nemzeti gyásznapunk súlyos mondanivalót hordoz a ma embere, napjaink magyar valósága számára. Hangsúlyozta, hogy a kopjafa ősi faragott szimbólumai is az egyetemes erkölcsi értékek és az emberi szabadságvágy állandóságának jelképei.

Fotó: Mátrai István

Kiemelte továbbá, hogy a kopjafába vésett két évszámmal - 1849, 1956 - olyan eseményeknek állítottak örök emléket, amelyek tragikus végkifejletük ellenére is egy történelmileg keresztény országban, magukban hordozták a magot, az egyetemes emberi értékek utáni vágy magját. Egy emberségesebb, új világ megszületésének igaz hitét, ahol találkozik az evangéliumban hirdetett igazság az emberi jóságból eredő akarattal.

Fotó: Mátrai István

Az ünnepi beszédet koszorúzás követte. Torony önkormányzata nevében Kovács György polgármester és Pold Eszter aljegyző, a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében Vidos László elnök, valamint a Római Katolikus plébánia nevében dr. Perger Gyula püspöki referens és plébános helyezte a tiszteletadás koszorúját.

A kopjafaszentelés ünnepi eseménye a Szózattal fejeződött be.

 

 

Mátrai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!