Civil

2016.10.08. 12:31

Létszámgondok Vaskeresztesen

Vaskeresztes - A 350 lelkes Vaskeresztes rózsabokrokkal szegélyezett utcáin pénteken estefelé az önkormányzat közösségi helyisége felé igyekeztek a helybéliek. Szinte minden családból megjelent valaki a település elmúlt és jövőbeli történéseit, terveit taglaló közmeghallgatáson.

Civil Tudósítónktól

Az értékelést a MAM Hungária Kft. vezetői kezdték arról beszámolva, hogy az üzem az 1990-ben történt alapítás óta milyen fejlődésen ment keresztül mind a foglalkoztatottak számát, mind az árbevételt tekintve. A nagyobb részt exportra termelő, a helyiek által „cumigyárként” számon tartott gyáregység foglalkoztatja a környékbeli települések szabad munkaerő kapacitásait is, ennek ellenére folyamatos létszámgondokkal küzd. Komoly energiát kénytelenek fordítani a toborzásra, amit a megye több városára is kiterjesztettek.

Az üzem a közelmúltban jelentős beruházásokat hajtott végre, ezek egy része jelenleg is folyamatban van. Üzemcsarnokot, raktárcsarnokot bővítettek, megújult az irodaépület, korszerűsítették az öltözőket, az üzem mellett egy hatalmas parkoló építése folyik. Az üzem vezetése a gyártási folyamatok automatizálásával igyekszik a létszámgondokon enyhíteni.

Fotó: László Antal

Krancz Imre polgármester a beszámolót azzal egészítette ki, hogy Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti és Szentpéterfa községek képviselő-testületeinek kezdeményezésére Kiss Katalin ügyvezető igazgatót Vas Megye Közgyűlése ez év március 15-én a „Vas Megye Gazdaságáért Díj” kitüntető elismerésben részesítette.

Varga Ervinné, a Vaskeresztesi Szivárvány Óvoda vezetője az intézmény személyzeti gondjaival kezdte az évértékelést. Távozó munkaerő helyett kellett újat keresni, mást pedig hosszan tartó betegség miatt kellett átmenetileg helyettesíteni. Komoly gondot okoz a sajátos nevelést igénylő gyermekek –gyógytorna, logopédus – foglalkoztatásának megoldása, és az iskolai felkészítés, melyekhez külső segítséget kell folyamatosan igénybe venni. Sajátos megoldással sikerül a gyermekek uszodai, bábszínházi látogatásaihoz utazási feltételeket biztosítani. Amikor a programok nem igazíthatók a buszjáratok menetrendjéhez, az egyházközségi szervezet és a „cumiüzem” segíti ki őket saját tulajdonú kisbuszának biztosításával. Az óvoda a gyermekek ellátásának és biztonságának javítása érdekében mintegy kétmillió forintos beruházást hajtott végre, melyben szerepelt konyha korszerűsítés, udvarrendezés.

A települési egészségügy helyzetét taglalva Dr. László Eszter háziorvos arról adott számot, hogy Vaskeresztesen a 21 és 65 év közötti emberek alig járnak orvoshoz, tehát a lakosság egészségi állapota ebben a korosztályban kifogástalan. A településen krónikus betegek elenyésző számban fordulnak elő, viszont 2016-ban a lakosság számához viszonyítottan magas volt a daganatos betegségek miatti elhalálozás. Ennek okán is fontosnak tartotta, hogy a szűrővizsgálatokon minél nagyobb számban az egészséges emberek is vegyenek részt, mert a lappangó betegségek korai feltárásával tragédiák előzhetők meg.

A polgármester részletesen taglalta az elmúlt év Vaskeresztesi beruházásait, melyek jelentős részéhez a forrást helyi adók adták. Első helyen a felsőcsatári iskolaudvar, játszótér felújítást említette, melyet öt önkormányzat közös beruházásában valósult meg – a vaskeresztesi gyerekek is ide járnak.

Fotó: László Antal

Több mint hatvanmillió forint értékben valósultak meg útépítések, járdaépítések, csapadékelvezetést szolgáló létesítmények túlnyomórészt helyi, kis részben pályázati források felhasználásával. Megtörtént az utak felfestése, folyamatban van a korszerű útfelületen felgyorsult forgalom biztonságához szükséges közúti jelzőtáblák felszerelése. Az egyre értékesebb géppark megóvására a polgármesteri hivatal udvarán tároló hely épült, fűnyírót, kommunális eszközöket, kéziszerszámokat vásároltak, megtörtént az önkormányzati objektumok érintésvédelmi felmérése.

A falu rendezvényei között kiemelkedő helyen említette a „Hűség Túra” átvonulását, melynek fővédnöke Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő volt, valamint a szüreti programokat.

A jövő tervei között sorolta fel az adósságkonszolidációs pályázat igénybevételével, valamint önerő bevonásával tervezett temető felújítást, a temetőhöz vezető út közvilágítását kandeláberekkel, a ravatalozó átépítését, a templom új világítótestekkel történő felszerelését, az orvosi rendelő és a hivatal felújítását, kábel tv. és internet hálózatfejlesztést. Szóba került a jelenlegi, funkció nélküli kultúrház értékesítése és egy új, korszerű, többfunkciós kultúr- és sportlétesítmény építése. A képviselők dédelgetett álma a Pinka folyón egy olyan áramfejlesztő létesítése, amely megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, és biztosítja valamennyi önkormányzati kezelésű objektum áramellátását. A beruházás megvalósíthatóságának felmérése megkezdődött.

 

 

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!