Civil

2016.10.16. 17:54

Tök Jó Nap Zsirán

Zsira - Kilencedik alkalommal szervezett a község Tök Jó Napot Zsirán. Nem elsősorban a tök körül forog a világ ezen a napon, sokkal inkább egy kellemesen eltöltött, vidám napról, sütésről, főzésről van szó. Idén szakítva a „hagyományokkal” – hiszen sajnos erre a rendezvényre igaz, hogy vagy esik, vagy fú – még az időjárás is kegyes volt a résztvevőkkel szemben és kellemes, napos idővel kedvezett.

Civil Tudósítónktól

A reggeli kilenc órás főzőversennyel indultak a programok. Ide sohasem a díjazás kedvéért jönnek el a csapatok, sokkal inkább a jó hangulat és a kitűnő társaság kapja a főszerepet. A hét induló csapat között voltak tűzoltók, horgászok, focisták, lövészek, nagyik, baráti társaság és a legfiatalabb csapat: az apró séfek csapata, amit a helyi általános iskola hatodik osztályos tagjai alkottak.

A verseny 13 óráig tartott, amikor elkezdődött az ételek zsűrizése. A korábbi évektől eltérően az idén hirdettek nyerteseket, illetve mindenki nyert. A zsiraiak egy kellemes délelőttöt, a vendégek finom ételeket, a szervezők pedig azzal a tapasztalattal zárhatták a versenyt, hogy nem a díjazás a legfontosabb.

Versenyben a focisták Szilágyi János, Marton Gergő és Dorogi Balázs Fotó: Nagyné Polgár Katalin

Közben megkérdeztük az Apró Séfek csapatkapitányát, Nagy Lucát, hogy fiatal koruk ellenére miért is indultak a versenyen?

- Először is a családban mindenki jól főz és szerettem volna én is indulni. Anyukám javasolta, hogy kérdezzem meg az osztálytársaimat, hogy lenne-e kedvük együtt főzni. Mindjárt tizenegyen jelentkeztek is.

Miért tartod fontosnak, hogy főzni tudj? - faggatóztuk tovább a legfiatalabb csapat tagjától.

- Otthon is sokat segítek és önállóan internetről látott, egyszerűbb ételeket próbálok megfőzni. Én szeretem ezt csinálni. És a verseny egy igazi csapatmunka volt, mi nagyon élveztük.

Miután az ételek a zsűri asztalára kerültek, kóstolhatott a közönség is, hiszen ilyenkor sokan kilátogatnak a rendezvényre, hogy megízleljenek különleges, újszerű ételeket, amiket otthon talán el sem készítenének vagy éppen nem ismernek.

Egy igazi kuriózummal folytatódott a program, rétes nyújtás következett. A községben élő Búzáné Zsuzsa kifejezetten erre az alkalomra sajátította el ezt a régi hagyományra visszatekintő, de a mai háztartásokra egyáltalán nem jellemző foglalatosságot. Sokan bizony szájtátva nézték, hogy nyúlik, s lesz egyre nagyobb a kinyújtott tészta. Természetesen az elkészült rétesnek is nagy sikere volt.

A délután folyamán még lehetőség volt kézműveskedésre, sőt egy rögtönzött baseball mérkőzésnek is aktív részt vevői lehettek a vállalkozó kedvűek.

A háziasszonyok süti sütőversenyen mérhették össze tudásukat. Végül kamratombolával zárták a napot, melyet a falubeliek felajánlásával rendeztek: zöldségek, gyümölcsök, befőttek, kompótok, növények kerültek kisorsolásra. Mivel másnap már a munkáé a főszerep, ez a vasárnapi program nem lett estébe nyúló, de aki eljött, annak lehetősége volt finom ételek és sütemények kóstolására, leülni és beszélgetni az ismerősökkel, esetleg sportolni egy kicsit kihasználva ezt az októberi kellemes vasárnapot.

Nagyné Polgár Katalin

Címkék#Zsira#civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!