2016.12.30. 12:54
Megették áldozatukat
Horvátlövő - Gyászos december végi reggel köszöntött az egyik horvátlövői portán a pajtára. Az időjárás azt sem tudta, hogy könnyeket záporozzon, vagy fehér lepellel takarja el a leplezhetetlent. A szakadó havas esőben a tettesek ölési szándékkal közelítettek a pajtához, majd egy rövidke visítás jelezte, hogy a penge bevégezte a már hetek óta tervezett merényletet.
Az áldozatot teljesen felkészületlenül érte a támadás, fogalma sem volt arról, hogy ellenségei lennének. Nem politizált, nem avatkozott mások belügyeibe, senkinek nem lépett a körmére, hiszen többnyire magányosan élt a pajtában. Egy elmaradt vacsorából ilyen súlyos következményekre nem lehetett következtetni.
Bevégeztetett. Az irgalmatlan elkövetők az áldozatot leforrázták, megfosztották a szőrzetétől, majd addig perzselték a bőrét, amíg barnára égett. Aztán ismét forró vizes mosás, durva sikálással, végül a lábainál fogva felakasztották. Kész szerencse, hogy e kegyetlenségek előtt megölték.
Hábetler Sándor és Cseri András böllérek, középen a minőségi ellenőr Hábetler Ádámka Fotó: László Antal
Így indult az év utolsó hetében Horvátlövőn, a hagyományőrzés szándékával, harmadik alkalommal szervezett disznóölés. A Pinka menti kis falu polgármestere Bugnits Vilmos (felbujtó) hívta a lakosságot a nem is olyan régmúltban még teljesen természetes eseményre. Egyrészt azzal a szándékkal, hogy ne merüljön feledésbe a disznóvágás hajdani metodikája, másrészt, mert hisz benne, hogy mint régen, az ilyen közösen végzett munkák erősítik a családi, baráti közösségeket, a munka és a vidámság közösségformáló ereje változatlan maradt.
Csecsinovits Zoltán Fotó: László Antal
A két böllér (társtettesek), Hábetler Sándor és Cseri András mellett segítő kezek tüzeltek a katlanok alatt, darabolták, darálták, főzték a húsokat. A nagyrészt fiatalokból álló munkáscsapat, amint megsült az oldalas, a pecsenye, jóízűen falatozva, beszélgetve gyűjtött erőt a helyi receptek szerint összeállított kolbász, májas és véres hurka megtöltéséhez. Aztán kezdődött a vacsora menüjének összeállítása. Készült hagyományos sertéspörkölt a nyak, a comb és csülkök felhasználásával Csecsinovits Zoltán módra. Vajdasági disznótoros paprikást készített köröm, csülkök, lapocka, bőrke, szív és csontok felhasználásával Varga István, aki 14 éve települt Horvátlövőre családjával. Természetesen megsültek a hurkák, a kolbászok, elkészültek az oldalasok, és mindehhez a változatos köretek.
Segédkező fiatalok Fotó: László Antal
Amíg a befejező műveletek folytak, lassan megtelt a vendégház az érkező családokkal. Aki csak tehette a faluban, mindenki eljött a finomságokat megkóstolni, egy jót beszélgetni, és a kiadós vacsora után nagyot mulatni. Annak is jutott kóstoló, aki akadályoztatása okán nem tudott eljönni. Napközben arra is odafigyeltek, hogy a kocsonyának alkalmas finomságokat kiválogassák. A másnap főzött kocsonya a szilveszteri mulatság különlegessége, jut belőle minden óévbúcsúztatónak. Így hát a horvátlövőiek két tort is szenteltek az áldozatnak.
László Antal