Civil

2017.02.28. 09:49

Más ez a mozi! – Idősek és fiatalok együtt nézték a filmeket Górban

Gór – A KönyvtárMozi összekovácsolta a góriakat, akik együtt utaztak a Meseautóban, és együtt sírtak a Valahol Európában alatt.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár által működtetett Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer a megye 201 településén szervezi a rendszeres könyvtári szolgáltatást és olyan programok szervezését, melyek hangsúlyos eleme az olvasás- és könyvtárnépszerűsítés mellett helyi közösségek szervezése, összetartása, a kulturális értékekre történő figyelemfelhívás. 2016-ban a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma által kiírt pályázat lehetőséget kínált egy többrészes programsorozatra.

Ennek részeként valósulhatott meg január 9. és február 28. között Górban a KönyvtárMozi programsorozat, amely lehetővé tette, hogy a mozival nem rendelkező kistelepülés lakói is átélhessék a mozizás közösségi, filmklubszerű élményét. A góri előadásokat Boros Ferenc független filmkészítő, több dokumentumfilm rendezője, a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa tartotta.

A falu, illetve a szomszédos település apraját-nagyját megmozdította ez az esemény. Az idősebb és a fiatalabb korosztály is szép számmal képviseltette magát az előadásokon és a filmvetítéseken. Egy kicsit mintha visszamentünk volna a korban a fekete-fehér filmekkel együtt. Az előadásokat és a filmvetítéseket is nagy taps zárta. A program kapcsán olyan emberek is „felfedezték" a könyvtárat, akik eddig nem szántak rá időt.

Fotó: Németh László

A Meseautó című film felért egy színházi előadással, a Valahol Európában vetítésekor sokak szemébe könnyeket csalt a történet.

A nézői visszajelzések egyértelműen azt mutatják, hogy sikeres a programsorozat, hiszen az előadásokkal elmerülhetnek a nézők egy adott korszak filmes kultúrájában. Többen kiemelték, hogy teljesen más kivetítve, nagy képekben, pattogatott kukoricát eszegetve, közösségben megnézni a filmet, hallani a többiek reakcióját, mint otthon.

Górban folytatódik a régi magyar filmek, dokumentumfilmek és színházi előadások vetítése a KönyvtárMoziban, és remélhetőleg a nézők is egyre többen lesznek.

Németh László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!