Civil

2017.02.28. 12:58

Helyben tartanák a gersekaráti fiatalokat

Gersekarát - A Gersekarátért Baráti Kör a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma által támogatott Itthonról haza! projekt keretében számos hasznos és értéknövelő tevékenységet tudott megvalósítani az elmúlt csaknem egy évben.

Civil Tudósítónktól

Mint ismeretes, az elvándorlás kiemelkedő probléma az ország kistelepüléseinek életében. Gersekarát majdnem 700 lelkes település, lakossága, ha nem is nagy mértékben, de folyamatosan csökken. Az egyesület fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon a tendencia megállításához. A folyamat elleni tevékenységet nagyban segítették az egyesület által szervezett szakmai találkozók, a helyi általános iskolásokkal és a fiatal gazdálkodókkal, valamint vállalkozókkal szervezett közös beszélgetések.

Szervezetfejlesztés a Gersekarátért Baráti Kör tagjai, munkatársai és önkéntesei számára: bal oldalról haladva: Némethné Bakler Eszter tag, munkatárs, Pászthory Istvánné tag (jelenleg a település polgármestere), Czvitkovicsné Véber Andrea önkéntes, Tóth Veronika munkatárs , Pintérné Nagy Éva egyesület alelnöke, Borsos László fejlesztő, állva; Legárt Andrea önkéntes, Ferencz Lászlóné elnök, Varga Miklósné önkéntes, Kovács Ádámné munkatárs, Horváthné Czupi Mária munkatárs Fotó: Ferencz Lászlóné

Ehhez arra volt szükség, hogy a szervezet segítői megfelelő kompetenciákkal rendelkezzenek a fiatalok megszólítása és helyes irányba „terelése" érdekében, ezt szolgálta a részükre szervezett képzéssorozat. Továbbá nagy mértékben növelte a szervezet munkájának eredményességét a tárgyi feltételek javulása is.

Interjú Szabó Tamás vállalkozóval: Az interjút készíti balról jobbra Szabó Georgina és Kirnbauer Kíra, a helyi általános iskola nyolcadik osztályos tanulói, az interjúalany pedig Szabó Tamás helyi vállalkozó Fotó: Ferencz Lászlóné

Nagyon fontos az egyesület számára, hogy az általános iskolába járó mostani hetedik és nyolcadik osztályos tanulók olyan pályát válasszanak, amely a település és térsége jövőképébe is beleillik. Csak így érhető el, hogy a fiatalok közül többen majd ide jöjjenek vissza. Igyekeztek felhívni a gyermekek figyelmét a vidékfejlesztés szempontjából példaértékű helyi alkotókra, gazdálkodókra. Meggyőződésük, ha a fiatalok látják, hogy becsületes munkával, befektetett energiával egy szakma eredményesen, becsületesen, megfelelő lehetőségeket ígérően űzhető Gersekaráton, úgy kialakul bennük az itteni pozitív jövőkép.

Interjú Tüű Dávid és Tüű Benjamin helyi mezőgazdasági gazdálkodókkal: Az interjút készíti balról jobbra Kirnbauer Kíra és Szabó Georgina, a helyi általános iskola nyolcadik osztályos tanulói, az interjúalanyok pedig balról jobbra Tüű Benjamin és Tüű Dávid helyi mezőgazdasági gazdálkodók Fotó: Ferencz Lászlóné

Lehetőség nyílt egy, a települést és az egyesületet bemutató kiadvány összeállítására, valamint szervezeti honlap létrehozására is. A szervezők bíznak benne, hogy ha a diákok aktívan közreműködnek a település értékeiről és helyi példaképeikről szóló rövidfilm készítésében, - természetesen szakmai segítséggel, - akkor az eddigieknél jobban átérzik majd azt, hogy Gersekarát számukra egy hosszú távú lehetőség, nem csupán egy hely, amelyre a messzi távolból, majd egy-két térséggel, netalántán országgal odébb emlékeznek majd.

Interjú Németh László mezőgazdasági gazdálkodóval: Az interjút készíti Kirnbauer Kíra, a helyi általános iskola nyolcadik osztályos tanulója, az interjúalany pedig Németh László mezőgazdasági vállalkozó Fotó: Ferencz Lászlóné

Ehhez a szülők, az iskola és a civil egyesület még szorosabb összefogására van szükség. A Baráti Kör lehetőséget és eszközöket kínált a pályázat segítségével, hogy a diákok ötleteit kivitelezhessék.

Ferencz Lászlóné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!