Civil

2017.02.28. 12:02

Arany minősítést nyertek a jáki népdalénekesek

Ják – Remekeltek a jáki általános iskola tanulói: a Tiszán innen, Dunán túl című országos népdaléneklési minősítő verseny megyei fordulójáról arany minősítéssel térhettek haza.

Civil Tudósítónktól

Fontos, hogy az ének-zenét már kiskorban megszerettessük gyermekeinkkel. Ebben nagy szerepe van egyebek között az általános iskola alsó tagozatának. Az ének-zene órákon túl is számtalan lehetőség adódik az éneklésre, együtténeklésre, zenehallgatásra. Játékosan, észrevétlenül vezethetik rá a gyermekeket a felismerésre, hogy a zene, a dal milyen fontos szerepet tölt be életünkben.

A jáki iskola 4.b osztályának tanulói jó úton haladnak e tekintetben. Nagyon szeretnek énekelni, különösen az a hét lány és egy fiú, akik úgy döntöttek, beneveznek a Tiszán innen, Dunán túl című országos népdaléneklési minősítő verseny megyei fordulójára. Nyolc fővel énekegyüttes kategóriában indultak, Vidóczi Júlia pedig szólóban is. Vasi népdalcsokorral készült az együttes, buzsáki népdalokkal Júlia. Órák közötti szünetekben, tanórák után rengeteget gyakoroltak. Egymást inspirálva, nagy lelkesedéssel dolgoztak egy cél érdekében, hogy minél felkészültebben mutatkozzanak be a megmérettetésen. A sok gyakorlás meghozta az eredményét. Öröm volt látni, hallani, amikor a versenyen az alkalomhoz illő népviseletbe öltözve, felcsendültek ajkukról a választott dalok.

Fotó: Kiss Istvánné

A zsűri tetszését is elnyerték, arany minősítésben részesült az énekegyüttes: Ávár Mária, Fodor Kincső, Kis Mária, Kovács Laura, Nagy Patrícia, Németh Enikő, Varga Dániel, valamint Vidóczi Júlia szólóban is.

A siker aztán tovább ösztönözte őket az együtténeklésre. Az eredménytől fellelkesülve már újabb népdalokat tanulnak, melyekkel egy következő versenyen vesznek részt.

Ezek a gyerekek már felfogtak valamit abból az értékből, amit a zene és a közös éneklés jelent az ember életében. remélhetőleg egyszer majd teljes mértékben azonosulni tudnak Kodály Zoltán gondolataival: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réten."

Kiss Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!