Civil

2017.03.07. 18:27

A Lovasíjász Kissomlyón

Kissomlyó- Szombat délután három órára csordulásig megtelt a kissomlyói kultúrház. A valaha moziként is működő épületbe Kaszás Géza A Lovasíjász című filmjének ingyenes vetítésére közel nyolcvanan gyűltek össze a faluból és környékéről.

Civil Tudósítónktól

- Nagy öröm számunkra, hogy ennyien eljöttek, és együtt nézhettük meg a filmet, mely dokumentarista stílusával pontos képet fest a lovasíjász életformáról és a főszereplő Kassai Lajosról - meséli Banyóné Hajdu Krisztina.

Fotó: Hajdu Krisztina

- Mivel a filmet nem választották be az előző héten zajló Filmhét filmjei közé, a rendező úgy döntött, hogy az érdeklődők számára ingyenessé teszi a film vetítését. Így a Filmhét ideje alatt több, mint ötven helyszínen tekinthették meg a nézők a közel két órás alkotást, közöttük Kissomlyón is két alkalommal. Hétfőn a jánosházi Szent Imre Általános Iskola felső tagozatos diákjainak vetítettünk, szombatra pedig a falu lakóit vártuk, akik a film után Molnár Dáviddal beszélgethettek a lovasíjászatról - tudtuk meg Gulyás Zsanettől, a település polgármesterétől.

Sokakat elgondolkodtatott a film mondanivalója, a hun eredethez kapcsolódó információk, így sokan a vetítés után ezekről, valamint önmagunk korlátainak legyőzéséről, a közösségi létről és természetesen magáról a lovasíjászatról, mint sportról, életformáról beszélgettek.

- Nagy segítség volt az érdeklődők számára, hogy a jánosházi Molnár Dávid, aki jelenleg harmadik helyen áll a lovasíjász világranglistán, megtisztelte rendezvényünket - mondja a szervező Banyóné Hajdu Krisztina. - Külön öröm számunkra, hogy sokan maradtak a film utáni beszélgetésen is, melyen Dávid bemutatta íját, nyilait, nyergét sőt kaftánját is megcsodálhatta a nézősereg, míg ő készségesen válaszolt a rengeteg kérdésre.

Kostyák Borbála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!