Civil

2017.03.07. 07:29

Fel nem tárt kincsek nyomában a csehimindszenti iskolások

Csehimindszent - A csehimindszenti idősek klubjában hosszasan elcsevegő Varga tanár úr, a Fő utcában élő, mindig tréfás Szili bácsi, az örökifjú nyugdíjas Marika tanár néni, a kedves arcú Annus néni és még tucatnyi szépkorú lakosa e kis községnek, segítik a gyerekeket a helyi értékek, hagyományok felkutatásában, gyűjtésében és tanulmányozásában.

Civil Tudósítónktól

A diákok, az iskola inspirálására, nagy fába vágták fejszéjüket. Csoportosan, felnőtt kísérőkkel járják a falu utcáit. Emlékeket gyűjtenek a régi időkből, értékes tárgyakat az előző évszázadból, amelyeket idevalósi, idős emberek a mai napig féltve őriznek. Feltérképezik az itteni vidéken honos hagyományokat, régi szokásokat, a tollfosztás, a kosárfonás, az ágseprű készítés, a kenyérsütés, a vajköpülés fortélyait.

Közös kenyérdagasztás Fotó: Gaálné Pápai Viktória

A vállalkozó szellemű diákok, a hozzáértő nénikkel és bácsikkal karöltve, belekóstolhatnak ezek kivitelezésébe is több-kevesebb sikerrel, hiszen ami az idősebb korosztálynak csukott szemmel is megy, az a fiataloknak bonyolult, gyakorlást igénylő feladat.

A kicsik várják, hogy keljen a tészta Fotó: Gaálné Pápai Viktória

A gyerekek a régi parasztházak, muskátlis, kis családi házak küszöbét átlépve egy takaros, múltat idéző világba csöppennek, ahol szívesen készítenek fotókat, szelfiket, interjúkat, jegyzeteket az idős lakók történeteinek kifogyhatatlan tárházából.

Közös kosárfonás Fotó: Gaálné Pápai Viktória

Bejárják a helyi nevezetességeket, kutatnak történelmük után, aztán a sok-sok információból és tapasztalatból összeáll egy kerek, egész és legfőképpen hiteles történet.

Látogatás, fotózás a Csehimindszenti Mindenszentek Templomban és a templom téren Fotó: Gaálné Pápai Viktória

Az iskola teret és helyszínt biztosít annak céljából, hogy a munkájukra méltán büszke diákok közzétegyék, bemutathassák diáktársaiknak, felnőtteknek egyaránt eddigi tevékenységük gyümölcsét.

Gaálné Pápai Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!