Civil

2017.03.15. 16:37

Nagysikerű falufórum Kemestaródfán

Kemestaródfa - Nagysikerű falufórumot szervezett Németh Beáta falugondnok az önkormányzat segítségével.

Olvasó

A fórumra azért volt szükség, mert az előző falugondnok 2015 nyarán munkahelyet váltott. Helyére Németh Beáta sikeresen pályázott. Azonban a falugondnoki munkakör betöltésének a feltétele egy tanfolyam elvégzése, ennek pedig része egy falufórum megszervezése az adott községben.

A falugondnoki hálózat 1989-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az aprófalvakban élők életminőségét javítsa. Megalapítója Kemény Bertalan volt. Kemestaródfán 2009 tavaszától működik falugondnoki szolgálat. Először Fülöpné Spaits Valéria látta el az ezzel kapcsolatos teendőket. 2015 változásokat hozott a falugondnokság életébe, egyrészt a már említett személycsere miatt, másrészt pedig az önkormányzat egy sikeres pályázaton új mikrobuszt nyert.

Fotó: Szakonyi Eszter

A 18 órai kezdésre zsúfolásig megtelt a művelődési ház. A falufórumot Takó Gábor polgármester nyitotta meg, majd Németh Beáta falugondnok mutatkozott be, illetve mutatta be munkáját. Elmondta, hogy azért pályázott, mert szeret az emberekkel, idősekkel foglalkozni, segíteni minden ügyes-bajos gondjukban.

Fotó: Szakonyi Eszter

Feladata az iskolás gyerekek szállítása, az ebédhordás azoknak, akik igénylik. A betegek orvoshoz szállítása, receptíratás, a receptek kiváltása. Rászorulók részére bevásárlás, segítségnyújtás. A rendezvények segítése, a szervezésben és a lebonyolításban egyaránt. Ő hordja ki a különböző tájékoztatókat, a faluújságot, a meghívókat. Feladata még az önkormányzati támogatások házhoz szállítása és a vasaljai közös hivatal leveleinek az érintettekhez való eljuttatása.

Fotó: Szakonyi Eszter

Beáta beszámolója után a polgármester kért szót, aki az önkormányzat nevében megköszönte a falugondnok eddigi sikeres munkáját. Felidézett egy olyan esetet, amikor a a falugondnok helyzetfelismerésével életet mentett.

A polgármester után Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének társelnöke vette át a szót. Beszédében felvázolta a képzés tematikáját.

Fotó: Szakonyi Eszter

A beszédek után Varga Dániel, a szombathelyi sürgősségi osztály munkatársa tartott előadást. Bemutatta az osztály működését, felépítését, a sürgősségi ellátás feladatát és a triage rendszert. Az elmondottakat példákkal is szemléltette a szépszámú hallgatóságnak, majd végül kitért a szenvedélybetegek ellátására és a legújabb drogokra.

Fotó: Szakonyi Eszter

Varga Dániel előadása után ismét Kozma Judit vette át a szót, aki Németh Beátának a falufórum megszervezéséért és lebonyolításáért 5-ös érdemjegyet adott.

Miród Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!