Civil

2017.03.10. 13:32

Mindent a metszésről – Fagondozásról hallhattak előadásokat Oszkóban

Oszkó - Hogyan gondozzuk gyümölcsfáinkat? címmel szervezett két részből álló programot a Hegypásztor Kör Oszkóban és a faluhoz tartozó szőlőhegyen.

Civil Tudósítónktól

Február 11-én Darázsi Zsolt gyümölcsész szakember tartott előadást vetítéssel egybekötve a faültetés és az oltás témájában. Elmondta, hogyan készítsük elő a gödröt a facsemetének, hogyan metsszük vissza a gyökereket, hogy egészséges, ellenálló fát neveljünk. Javaslata szerint pillangós növényeket ültessünk a fa köré, amely védi a kártevőktől.

Az oltás menetéről is minden hasznos tudnivalót megkaphattunk. Milyen alanyra mit lehet oltani, hogyan szedjünk oltóvesszőt, azt hogyan tároljuk az oltás idejéig, és hogyan végezzük magát az oltást. Azt is megtudhattuk, milyen eszközökre van szükségünk fáink gondozásához, és hogy miként kezeljük ezeket a szerszámokat.

Február 25-én Drimmer Márton tartott gyakorlati bemutatót, képzést a metszés témakörében. Elsősorban az almatermésűekről esett szó, hiszen minden fajtát kicsit másként és máskor érdemes metszeni. Megtudtuk, mik az ideális koronaformák, és azt hogyan alakíthatjuk ki. Megismerhettük a rügyek fajtáit, és hogy hol érdemes visszametszeni egy hajtást.

Márton azt is elmondta, hogy nincs két ember, aki ugyanúgy metszene meg egy fát.

Fotó: Nagy Csilla

Valójában a fa tanít minket metszeni, amikor később látjuk, hogyan reagált a beavatkozásunkra.

Nagy Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!