Civil

2017.04.05. 09:43

Gördeszkás flashmob és lelkigyakorlatos szentmise volt Gotthárdon

Szentgotthárd - Április 1-jén nem mindennapi látvány fogadta a lelkigyakorlatos szentmise második napjára érkezőket Szentgotthárdon.

Civil Tudósítónktól

A barokk templom előtt Lendvai Zoltán rédicsi plébános helybéli ifjakkal és ifjaknak tartott bemutatót. A majd félórás villámcsődület elismerést váltott ki, az idősebb hölgyek óriási tapssal jutalmazták a produkciót.

A lelkigyakorlatos szentmise előtt az ezüstmisés lelkipásztor elmondta: Jézus ajándékának tekinti papi szolgálatára való meghívását. Aki ismerte családját, különösképpen nagypapáját, aki kovácsember volt (ivott és káromkodott rendesen), azt mondták már az is csoda, hogy pap lett. A nyári szünetek pedig úgy teltek, hogy reggeltől estig fizikai munkát végzett, így tudja, hogy mit jelentenek a dolgos hétköznapok. A gördeszkázásról szólva a zalai plébános megjegyezte: ezzel a mindennapi mozgás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, hiszen a mozgáshiány éppen úgy testi betegséget okozhat, akárcsak a haragtartás. Nem szabad haragot tartani, neheztelni. Nagyböjti jócselekedetnek számít, ha megbocsátunk, és imádkozunk ellenségeinkért. A parancs egyszerű, mindenkit szeretni kell, észrevenni a szenvedő Jézust embertársainkban.

Homíliájában a lelkipásztor utalt arra, hogy már az ősegyházban, sőt majdnem minden népcsoportnál böjtöltek, a felajánlott adományokat pedig a nélkülözők között osztották szét. A böjt jócselekedettel párosult. Az oltár elé helyezett gördeszkák fontos szerepet kaptak a liturgiában, a színeknek jelentésük van – fogalmazott a zalai plébános. – A zöld szín a lelki megtisztulás lehetőségét jelenti, a kék szín pedig a Fájdalmas Anya szeretetére hívja fel a figyelmet. A híveknek három szent életű ember életpéldáját vázolta fel, ajánlotta követésre. II. János Pál pápa, Kalkuttai Teréz Anya és Batthyány-Strattmann László imádságos élete telve volt az Isten és embertársak iránti szeretettel.

Az elmélkedőnszentmisék a Béke Angyala által, a fatimai jelenésekkor tanított imádsággal értek véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!