Civil

2017.04.29. 12:35

Őrzik a horvát nemzetiségi kultúrát és a hagyományt Szentpéterfán

SZENTPÉTERFA - "Szentpéterfán a horvát kultúrát, a horvát hagyományokat nem megőrzik, hanem megélik." Egy közelmúltbeli helyi eseményen jelentette ki eddigi tapasztalatait összegezve V. Németh Zsolt államtitkár.

Civil Tudósítónktól

Ennek a megélésnek tevékeny részese a Szentpéterfáért Alapítvány, amely 1994-ben jött létre. Szentpéterfáról az első írásos feljegyzés 775 évvel azelőtt keletkezett, és a település egy rendezvénysorozattal készült megemlékezni a korai alapítókról. A többnapos programra jelentős számban érkeztek haza nagyrészt az Egyesült Államokból a Szentpéterfáról elszármazott rokonok.

Az alapítvány azzal a feladattal jött létre, hogy járuljon hozzá a gradistyei horvát nemzetiségi kultúra és hagyományok, a horvát nemzetiségi identitás megőrzéséhez, támogassa a hagyományok felelevenítését és fenntartását szolgáló irodalmi, művészeti tevékenységeket, hangsúlyozottan az ének-, zene- és táncművészet körébe tartozó munkát, segítse a nemzetiségi anyanyelvi oktatást, az anyanyelv gondozását elősegítő kiadványok megjelentetését. Vegyen részt a települési programok megszervezésében és lebonyolításában.

A szüreti felvonulás 2016-ban is hagyományos program volt Szentpéterfán

Az alapítók a képviselő-testület, a civil szervezetek tagjai és civil személyek voltak. A működés anyagi hátterének megteremtésében komoly szerepet vállaltak a helyi és elszármazott szentpéterfaiak.

Működésének húsz éve alatt az alapítvány fokozatosan vált a falu életének szerves részévé. Olyan háttér szervezetté, amely valamennyi közösségi esemény, rendezvény tevékeny részese, a helyi civil szervezetek és intézmények működésének, az önkormányzati célkitűzések megvalósításának hatékony támogatója lett. Anyagi lehetőségei többnyire az egyszázalékos adófelajánlásokból és egyéni támogatásokból adódtak.

Ám működésének erejét nem annyira a materiális források, hanem a közösségi feladatok, célok megvalósítására történő mozgósítás jelentette és jelenti ma is.

Sok kicsi sokra megy alapon persze szinte valamennyi civil szervezet, intézmény sikeres működéséhez igyekeztek anyagilag is hozzájárulni. Meghatározó szerepük volt a kultúrotthon-felújítási pályázat sikeres megvalósításában. Feladatokat vállaltak a falu külső megjelenésének alakításában, parkosítás szervezésében, játszótér építésében, szabadidős programok megszervezésében és többnyire minden olyan munkálatban, amely a közösség összekovácsolását szolgálta.

László Antal

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!