Civil

2017.06.11. 07:06

Balogunyomi hívek pünkösdi zarándoklata

Hagyományteremtő szándékkal immár hatodik éve szervezett kerékpáros-autóbuszos zarándoklatot a Balogunyomi Egyházközség Tanácsadói Testülete.

Civil Tudósítónktól

Első útjuk Mindszenty József bíboros-hercegprímás szülőfalujába, Csehimindszentre vezetett, majd az ausztriai Németújváron boldog Batthyány-Strattman László sírjánál tették tiszteletüket. Harmadik zarándoklatuk alkalmával megtekintették Velemben a Szent Vid-kápolnát és a Koronabunkert, ahol 1944. december 27. és 1945. március 19. között őrizték a Magyar Szent Koronát . A következő évben Nardára mentek, a falu polgármester asszonyának, egyházközségének meghívására. Tavaly pedig a kemestaródfai Miród-forrás kegyhely volt a zarándoklat helyszíne.

Idén az egykori rábakethelyi káplán, Brenner János atya szolgálati helyére látogattak el, a Császár István egyházmegyei kormányzó körlevele nyomán meghirdetett Emlékév kapcsán.


A zarándoklatra reggel 7-kor 14-en indultak útnak kerékpárral, míg a többiek autóbusszal, gépkocsival csatlakoztak a csoporthoz. Délre már mindenki szerencsésen megérkezett a rábakethelyi Mindenszentek templomhoz, ahonnan egy rövid ismertető és imádság után a zsidai Jó Pásztor-kápolnához vették az irányt. Az előkészületeket követően délután 1-kor Dr. Rátkai László esperes-plébános szentmisét mutatott be, aki János atyával kapcsolatos személyes élményeit is megosztotta a hívekkel. A délután is programokban bővelkedett. Ebéd után a népes hallgatóság az '50-es évek elnyomó rendszeréről, az ártatlanul fogvatartott, megalázott lelkipásztorokról, valamint Brenner János atya életéről hallhatott előadást. A lelki töltekezést a kápolnában koszorúzás követte, majd közös áldozatot hozva, imádkozva végigjárták a 1,5 km-es keresztutat.

A balogunyomi hívek a hatvan évvel ezelőtt vértanúhalált halt pap tiszteletére 2004-ben egy 380 kilós emlékharangot szenteltek, 2009 óta pedig egy bronz dombormű díszíti a templom oldalát, melyet Némethy Balázs szobrász készített, Király Dániel segítségével.

Kiss Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!