Civil

2017.11.24. 12:35

Márton püspök élete, legendái képekben

A szentgotthárdi Keresztény Megmozdulásokért Egyesület meghívására főtisztelendő Aigner Géza répcelaki plébános tartott előadást a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjének életéről.

Civil Tudósítónktól

Aigner Géza répcelaki plébános. Fotó: Horváth R. László

Szent Márton életpéldája mindig is meghatározó volt a magyarság történelme során a Kárpát-medencében, erről megannyi (fennmaradt) ábrázolás és legenda tesz tanúbizonyságot.

Annyi biztosra vehető, hogy ha valamely szentről sok-sok legenda szövődik, szeretik az emberek. Mártont különösen szeretik, nemcsak hazánkban. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tiszteletére építettek templomokat szerte a nagyvilágban Perutól Új Zélandig, de még Trinidad és Tobago valamint Pápua Új Guinea keresztényei is nagy becsben tartják Savaria szülöttét.

Aigner Géza répcelaki plébános. Fotó: Horváth R. László

Aigner Géza diavetítéssel egybekötött beszámolóján megannyi „meseszerű történet” is elhangzott: miért is bújt egy nyuszi az üldöző kutyák elől a püspök köpenye alá, avagy mi történik akkor az emberfiával, ha három kupa bort iszik Márton borából? S vajon hogyan segítette Márton szamara a szerzeteseket a szőlőmetszésben?

A legfontosabb azonban a szolgáló szeretet, hisz Márton mindenét odaadva lett Krisztus katonája, s ez a példa követendő a ma élő ember számára is, Még (Szent) István király is többször megtapasztalta életében Márton jóságos közbenjárását. Szent László fogadalmi templomot építtetett a szent püspök tisztletére, sőt három napos ünnepnek nyilvánította Márton-napját – hangzott el a szentgotthárdi Refektóriumban tartott előadáson.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!