Civil

2017.12.06. 19:23

Tízéves a sorkifaludi Csendbontó Társulat

A tizedik születésnapot nemrég ünnepelték a helyi kultúrházban, egész estét betöltő, jubileumi  előadással, amelyben az elmúlt évtized fotóival készítettek leltárt eddigi fellépéseikről, sőt, a nézőknek is jutott „szerep”egy közös játék erejéig.  A műsor magva azonban egy színdarabpremier volt: Csak várni címmel bemutatták frissen elkészült előadásukat.

Civil

A társulat minden hivatalos keretet nélkülözve működik, csupán a közös alkotómunka öröméért Fotó: Pajor Zoltán Attila

Az egyfelvonásos színművet a csoport művészeti vezetője, Sinkó Adrienn írta – ahogy az már lenni szokott: kimondottan a társulatra, a tagok ötleteit is figyelembe véve. A darab története 1917-ben, az első világháború idején játszódik, a vidéki Magyarországon, ahol nők próbálnak hétköznapi teendőikkel továbblendülni a végtelennek tűnő, hír nélküli napokon, egyre csak várva haza szeretteiket – és közben a karácsonyt. A történetbe ágyazva eredeti frontversek és -levelek hangzanak el, amelyek forrása Szenti Tibor Vér és pezsgő című dokumentum-gyűjteménye. A közben felcsendülő dalok többsége – falubeli gyűjtés alapján – szintén a háború idejét idézi. Az előadás hatvan percében a világháború tragédiája mellett azonos hangsúllyal jelenik meg a túlélni segítő humor is, így a darab egyúttal népszínműves nosztalgia egy korról, amikor még tudtak várni, és amikor a karácsonyi sütemény – még hetekkel az ünnep előtt – a diótöréssel kezdődött.

A társulat minden hivatalos keretet nélkülözve működik, csupán a közös alkotómunka öröméért Fotó: Pajor Zoltán Attila

A társulat minden hivatalos keretet nélkülözve működik, csupán a közös alkotómunka öröméért. Önálló előadásaikkal számos vasi településen bemutatkoztak. Legkedvesebb élményeik közé tartoznak a Vasvári Színjátszó Fesztiválok, ahol az amatőröknek járó elismerések közül kiérdemeltek már bronz és ezüst minősítést, valamint különdíjat színészi játékért és színházi értékteremtésért. A Csak várni című

előadást a közeljövőben több településre szeretnék eljuttatni.

Sinkó Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!