Szentgotthárd, Civil

2018.02.09. 19:44

Prešeren-nap Szentgotthárdon

Magasrangú politikai és közéleti vezetők jelenlétében emlékeztek meg a szentgotthárdi Szlovének Házában a Szlovén kultúra napjáról. 

Civil Tudósítónktól

Tadej Bojnec, a Határon túli Szlovének Hivatala titkára elismerő oklevélben részesítette Dubravko Baumgartner képzőművészt, Mukics Dusán irodalmárt, valamint Stanko Črnku népzenészt. Fotó: Horváth R. László

A kulturális miniszter Fotó: Horváth R. László

A Magyaországi Szlovének Szövetsége és az Országos Szlovén Önkormányzat által rendezett Prešeren-Nap a magyar és szlovén himnusz eléneklésével kezdődött.  A szlovén himnuszt France Prešeren 1844-ben vetette papírra. A  költő 1849. február 8-án hunyt el.

Anton Peršak, Szlovénia kulturális minisztere hangsúlyozta a nemzet kulturális indentitásának fontosságát, amely nélkül nem alkothatna önálló államot Európában Szlovénia.

Holecz Károly, a Rába-vidéki Kulturális Egyesület elnöke a kultúra jelentőségéről szólva elmondta: a kultúra nemcsak a nyelv, nemcsak a tánc, nemcsak a képzőművészet, hanem sokkal több.

Tadej Bojnec, a Határon túli Szlovének Hivatala titkára elismerő oklevélben részesítette Dubravko Baumgartner képzőművészt, Mukics Dusán irodalmárt, valamint Stanko Črnku népzenészt. Fotó: Horváth R. László

– A kultúrát minden generációnak újra kell tanulni, építeni, különben elveszik. Minden egyes hajtásnak  belülről kell  fakadnia. A fiatalokat szép szóval kell nevelni, mert egy Rába-vidéki szlovén mondás szerint a szilvát sem lehet vasvillával aszalni.

A szlovén nemzeti ünnepen Hirnök József, a MSZSZ elnöke a tanulást segítő ösztöndíjakat nyújtott át középiskolai tanulók részére. Tadej Bojnec, a Határon túli Szlovének Hivatala titkára elismerő oklevélben részesítette Dubravko Baumgartner képzőművészt, Mukics Dusán irodalmárt valamint Stanko Črnku népzenészt.

Szlovénia nemzeti ünnepe anyanyelvű irodalmi, zenés műsorral ért véget.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!