kijáró

2020.01.27. 14:00

A csiger és a pogácsa sikeres fesztiválja Felsőszölnökön

Az idén is megrendezték a csiger- és pogácsafesztivált a felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaságban, ahol a zsűri 17-féle nedűt és ugyanennyi sajtos pogácsát értékelt.

Civil/Horváth R. László

Lórántfy Mária (balról) fehérbora különdíjat kapott Fotó: VN/HRL

A megjelenteket, köztük a vetélkedésben részt vevőket a szervezők nevében Zsohár Lászlóné köszöntötte, aki örömmel jegyezte meg, hogy kétszer annyian neveztek a versenyre, mint tavaly. A majd egyórányi kóstolást követően Kissné Köles Erika nemzetiségi szószóló ismertette a pogácsasütők rangsorát. Mint mondta, a sajtos pogácsákat több szempont alapján értékelték, fontos volt a tészták ízvilágának egyensúlya, harmóniája. A „pácsasütő” versenyen a harmadik helyen a Gécsek László, a második helyen a Labritz Máté által sütött sajtos kelt tészta végzett. A jók között a legjobbnak a Nagy Lászlóné által készített sajtos sörkorcsolya (borkorcsolya) bizonyult. Különdíjban Kiss Zorka részesült.

Lórántfy Mária (balról) fehérbora különdíjat kapott Fotó: VN/HRL

A háziborok versenyének apropóján Metka Lajnšček főkonzul asszony e szavakkal köszöntötte az esemény résztvevőit: – Nagyra értékelem azokat az embereket, akik szívvel művelik a szőlőt és szeretettel készítik boraikat. A Rába-vidéknek nincsen ismert szőlő- és borkultúrája, hagyománya. Ennek ellenére önök bebizonyították, hogy lehet ezen a tájegységben is jó bort készíteni.

A borászok versenyében harmadik helyezést ért el Labritz Sándor, Bajzek Tibor a második, míg a kategória győztese Bajzek István lett. A Lórántfy Mária által készített fehérbor a zsűri különdíjában részesült.

Civil/HRL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!