Civil

2015.08.30. 08:05

Fullánk a torokban

Szentantalfa - A darázscsípés életveszélyes is lehet. A szakember azt javasolja, hogy amikor fennáll a csípés lehetősége, vigyünk magunkkal sós vízoldatot

Civil Tudósítónktól

Vidákovics Ferenc biokertész mesélte a napokban, hogy amikor gombaszedés közben telefonon keresték, és a hívásra összpontosított, már csak azt vette észre, hogy egy darázs berepült a szájába s fullánkját a torkába szúrta. A darazsat kiköpte, majd mentőt hívott. Az ügyeletes mentős arra figyelmeztette, ne tegye le a telefont, mert ha a légzése rosszabbra fordul, helikoptert kell hívnia. Ha nem immunis a darázscsípésre, akár meg is fulladhat. A tapolcai kórházban idejében kapott szakorvosi segítséget és nagyobb baj nem történt. Egy ideig megfigyelés alatt tartották, eközben felhívta a káptalanfai születésű Horváth István professzort, aki azt a tanácsot adta, hogy tömény sós vízoldatot kell cseppenteni a darázs-, méh- vagy bögöly okozta csípés helyére.

Azóta is nap mint nap éri Vidákovics Ferencet darázscsípés gyümölcsszedés idején. Korábban úgy tudta, hogy ecetes vízzel lehet enyhíteni a szúrások, csípések okozta fájdalmat, ám egy ideje tömény sós vízzel töltött cseppentős fiolát hord magával. Ha rögtön a csípés után használja, szinte azonnal elmúlik az égető fájdalom.

Néhány másodperc késéssel is hatékony a módszer, mivel kitisztítja a bőrből a rovar mérgének hatóanyagát. Ha szájüregbe vagy torokba szúrja fullánkját a darázs, akkor az oldatból egy kortynyit a szájba kell juttatni, majd gargalizálás után kiköpni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!