Civil

2015.07.21. 10:09

Két keréken, németül - Közös nyelvi táborban a zsirai és a locsmándi gyerekek

Zsira - Tavasztól őszig élménygazdag táborok színesítik a zsirai iskolások életét.

Civil Tudósítónktól

A hagyomány egy iskola mozgatóereje lehet, megteremtése nem kis erőt és kitartást követel. 1989 óta  - kihasználva a határ közelségét - nyelvi tábort szervez az iskola alsó tagozatos tanulóinak az ausztriai Locsmánd kisdiákjaival közösen.  Kétnyelvű tanárok segítségével valójában nem a nyelvtanulás a cél, az maradjon a tanórákra. Itt az élmény az elsődleges, a nyelvhasználat és a kapcsolatépítés. Ezt szolgálják a délelőtti nyelvi játékok, majd a délutáni kézműveskedés, kirándulás, sport. A gyerekek kizárólag kerékpárral közlekednek, hiszen olyan közel vagyunk egymáshoz.

Fotó: Sodics Péter

Az újat mindig okosan, egy kicsit saját képünkre formálva kell beépíteni hagyományaink közé. Májusban felső tagozatos tanulók utazhattak Mosonmagyaróvárra egy interaktív élményközpontba, ahol megtapasztalhatták a tudomány hétköznapi oldalát, a tankönyvek esetenként száraznak tűnő ismeretei életre keltek, hirtelen izgalmassá váltak. 2015 a fény nemzetközi éve; e kezdeményezéshez kapcsolódtak az iskola nevelői által tartott előadások, bemutatók. A sok tudomány mellett volt játék és sport, kirándulás a dunakiliti víztározóhoz és duzzasztóműhöz.

Augusztus harmadik hetében negyven gyermek Zánkára utazhat, hogy élvezze a nyári Balatont, reméljük szikrázó napsütésben. Szeptemberben ismét Balaton természetközelben, egy erdei iskolában. Végül, ha valaki augusztus utolsó hetében nagyon unatkozik már otthon, hiányoznak a barátok, a közös kacagás, az iskola levegője, (esetleg a szülők szabadsága vagy a nagymama türelme van fogytán) napközis táborra fel! Minden tábor, iskolai program meghatározó eleme a mozgás, a sport. Ennek lehetőségeit szélesítené egy szabadtéri konditerem (vagy divatosan fitneszpark) és egy 60 méteres futópálya kialakításával. Őszre kiderül, addig is: kalandra fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!